Vloge za legalizacijo orožja upravne enote sprejemajo vsak delavnik med delovnim časom, podati pa jih je treba na ustreznem obrazcu, ki ga lastniki neprijavljenega orožja lahko dobijo tudi na upravnih enotah. Foto: PU Krško
Vloge za legalizacijo orožja upravne enote sprejemajo vsak delavnik med delovnim časom, podati pa jih je treba na ustreznem obrazcu, ki ga lastniki neprijavljenega orožja lahko dobijo tudi na upravnih enotah. Foto: PU Krško

Novembra je začela veljati novela zakona o orožju, ki je uvedla trimesečni rok za izvedbo legalizacije orožja. Tri mesece imajo torej posamezniki čas, da za svoje orožje pridobijo orožno listino. Če od februarja nimate dokumentacije za posest ali nošenje orožja, vas bodo oglobili s kaznijo med 3.000 in 5.000 evri.

Lastniki morajo jamčiti, da spoštujejo mir
Upravne enote bodo ustrezne orožne listine izdale vsem vlagateljem vlog pod pogojem, da orožje ne izvira iz kaznivega dejanja. Lastniki orožja morajo biti polnoletni, zanesljivi ter morajo imeti opravljen zdravniški pregled in preizkus znanja o ravnanju z orožjem, navajajo na ministrstvu. Prav tako bodo morali uradnike prepričati, da bodo spoštovali javni red in mir.

Upravna enota bo po prejeti vlogi izdala potrdilo, ki imetniku omogoča hrambo prijavljenega orožja na domu in prenos tega orožja na pregled k izbranemu puškarju ter na pristojno upravno enoto. Preden dobijo orožno listino, morajo namreč imetniki orožja to dati v pregled puškarju, ki jim da tudi svoj žig.

Za prepovedano orožje zdaj ne bo kazni
Do sredine februarja lahko vsi, ki imajo doma prepovedano orožje, to oddajo na policijskih postajah. Gre, denimo, za avtomatsko, vojaško in eksplozivno orožje ter gospodarska razstreliva. Lastnikov v tem času ne bodo sankcionirali, orožje pa bodo strokovno odstranili in uničili.

Do zdaj vložili že 782 vlog
V prvih dveh mesecih postopka legalizacije orožja (od 14. novembra lani do 13. januarja letos) je bilo na upravne enote vloženih 782 vlog za legalizacijo različnega orožja. Na MNZ-ju so našteli 360 vlog za kratkocevno orožje (pištole, polavtomatske pištole in revolverji), 337 vlog za dolgocevno orožje (polavtomatske puške z risano ali gladko cevjo in repetirne puške z risano ali gladko cevjo) in 85 vlog za vojaško orožje, ki ga je po določilih zakona dovoljeno zbirati.