Foto: BoBo
Foto: BoBo

Praznik dela, 1. maj, je sicer minil v znamenju opozoril na pomen delavskih pravic, solidarnosti in zahtev po dostojnem plačilu za opravljeno delo. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici zapisala, da moramo praznik dela praznovati z zavedanjem in odgovornostjo, da moramo naposled urediti področje dela tako, da bo ljudem omogočalo dostojno, človeka vredno življenje – tako v času delovne aktivnosti kot tudi po upokojitvi.

Sindikalno organiziranje in sindikalni boj sta danes morda celo pomembnejša kot v preteklosti, pa meni predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc, saj pogosto nimamo več razmejitve med delovnim in prostim časom. Delavke in delavci imajo različen obseg pravic, številni nimajo plačanega dopusta, bolniške ali minimalne plače. Sindikalno organiziranje prav teh delavcev je zato toliko težje, je za Radio Slovenija poudarila Tea Jarc, ki je dodala, da so sindikati danes tudi sicer slabše slišani kot nekoč.

Sorodna novica Na prireditvah ob prazniku dela opozarjali na pomen delavskih pravic

Prvomajske praznike, ki so skupaj s koncem tedna postregli z več prostimi dnevi, so mnogi izkoristili za krajše počitnice. Zato previdno na cestah, saj pričakujejo zgoščen promet.

Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje je za Val 202 napovedal, da bo danes siv deževen dan. "Po dokaj sončnih prazničnih dneh bo zdaj malce namočilo in zalilo zemljo ter spralo cvetni prah iz ozračja," je naštel. Dež bo po njegovih besedah padal do sredine noči. V sredo se bo sonce znova prebilo skozi oblake. Najlepši dnevi pa pihajajo v drugi polovici tedna, toplo bo tudi med koncem tedna.