Se je Širčino ministrstvo zbalo nove kritike? Foto: Andrej Križ/Ministrstvo za kulturo
Se je Širčino ministrstvo zbalo nove kritike? Foto: Andrej Križ/Ministrstvo za kulturo

Na ministrstvu za kulturo so na razpisu za izvedbo evalvacije javnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev za leto 2010 izbrali ljubljansko podjetje Omnimodo, ki se ukvarja s pripravo javnih razpisov in javnih naročil, piše Dnevnik.

Na povabilo ministrstva je na razpisu sodelovala tudi izredna profesorica FDV-ja Karmen Erjavec, ki je opravila že lansko evalvacijo. Vendar je komisija na koncu ocenila, da ji, "manjkajo reference nosilca projekta". To pa je dokaj nenavadna odločitev, glede na to, da je Erjavčeva evalvacijo opravljala že lani ter da ima bogato bero nacionalnih in mednarodnih referenc.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije so za MMC potrdili, da bodo primer preučili na lastno pobudo.

Erjavčeva je sicer dobila več točk pri kakovosti predlaganega projekta, a je bila za 6.000 evrov dražja kot Omnimodo, kar je bilo za ministrstvo odločujoči dejavnik izbire. Pri tem velja omeniti, da je podjetje Omnimodo pri oceni ustreznih referenc dobilo vsega skupaj le dve točki od 20.

Politično maščevanje?
Časopis v nadaljevanju piše, da se pojavljajo ugibanja, da Erjavčeva projekta ni dobila, ker je pri lanski evalvaciji kar dvakrat presodila, da projekt Fokus, ki ga je na razpis v letu 2009 prijavil portal Primorska.info, ni bil primerno izpeljan.

Portal Primorska.info je bil namreč do avgusta lani v lasti predsednika koprskega odbora stranke SD Sebastjana Kokla in poslanca SD-ja Luke Jurija, sina poslanca SD-ja Aurelia Jurija, ki pa je nato svoj delež po izbruhu afere prodal Koklu.

Tisoči evrov za oglase
Projekt Fokus je ministrstvo za kulturo stal slabih 19.000 evrov, a kljub negativni oceni Erjavčeve denarja ni zahtevalo nazaj, češ, da je bil projekt ustrezno izpeljan. Primer sta nato pod lupo vzela še policija in protikorupcijska komisija in ministrstvo se je odločilo projekt Fokus še enkrat revidirati. Ponovno je dobil negativno oceno, saj je portal namesto avtorskih in preiskovalnih člankov kot članke projekta Fokus med drugim objavljal navadna poročila ter celo agencijske in oglaševalske novice.

Ministrstvo je nato le odstopilo od pogodbe, a denarja še vedno ni dobilo nazaj, prav tako pa niso odgovorili, ali so ga sploh zahtevali.