Zakon o izvrševanju proračunov za letošnje in prihodnje leto RTV-prispevek določa pri 12 evrih. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o izvrševanju proračunov za letošnje in prihodnje leto RTV-prispevek določa pri 12 evrih. Foto: MMC RTV SLO
Marko Filli
Filli sicer dvomi, da je možen referendum o RTV-prispevku, saj je RTV-prispevek neke vrste dajatev, o katerih naj se na referendumih ne bi moglo odločati. Foto: MMC RTV SLO
Še en referendum?

Dejan Kovačevič, ki je pobudo vložil ob podpori Civilne iniciative za pravno državo Rada Pezdirja, je pojasnil, da je bil leta 2005 sprejet zakon o RTV SLO, ki je predvideval RTV-prispevek v višini 11 evrov. "Kljub temu se je skušalo skozi neka stranska vrata izvesti podražitev, čemur nasprotujemo, še posebej v takšnih časih, ko vsak evro prav pride."

Predsednik državnega zbora ima zdaj sedem dni časa, da prouči pobudo in določi 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum in med tem postopkom ne more stopiti v veljavo zakon o izvrševanju proračunov za letošnje in prihodnje leto, ki višino RTV-prispevka določa pri 12 evrih, je poročala TV Slovenija.

"Referendum se nanaša zgolj na povišanje prispevka"
"Kolikor razumem, se referendum nanaša zgolj na povišanje RTV-prispevka z 11 evrov, kot je definirano v zakonu o RTV SLO, na 12 evrov, kot je določeno v zakonu o izvrševanju proračuna. Če se sprememba z zakonom o izvrševanju proračuna ne uveljavi, to pomeni, da se prispevek z januarjem vrača na 11 evrov in da bomo s tem imeli določen izpad prihodkov, ki ga bomo morali nekako pokriti oziroma spremeniti plan," je za MMC pojasnil generalni direktor RTV SLO Marko Filli.

Filli sicer dvomi, da je mogoč referendum o RTV-prispevku, saj je RTV-prispevek neke vrste dajatev, o katerih naj na referendumih ne bi bilo mogoče odločati. "Če se to dovoli, potem bo morda jutri referendum o tem, ali bomo plačevali prispevek za šolstvo, za zdravstvo, in država na ta način lahko neha funkcionirati."

Gre za izpad približno 600.000 evrov na mesec, tudi v času, dokler se zakon o izvrševanju proračuna ne uveljavi, a generalni direktor pričakuje, da referenduma ne bo. "Če referendum bo, pa bo RTV na podlagi izida referenduma vedel, koliko bo oškodovan v celem letu."

Dodal je še, da je treba najprej počakati, da v DZ-ju pobudo pregledajo, če je formalno zadoščeno vsem pogojem, pa Filli pričakuje tudi ustavno presojo o tem vprašanju. "Bi me pa izvedba referenduma zelo presenetila, saj bi šlo za neki precedens, ki je 'zelo nevaren za odločanje o drugih davkih in dajatvah v prihodnje'."

Še en referendum?