ŠOS in Zupan nista uspela najti skupnega jezika, poslanci so nato novelo zakona o visokem šolstvu potrdili, sledila je pobuda za referendum, nato še veto. Zgodbe o novem zakonu še ni konec. Foto: RTV SLO
ŠOS in Zupan nista uspela najti skupnega jezika, poslanci so nato novelo zakona o visokem šolstvu potrdili, sledila je pobuda za referendum, nato še veto. Zgodbe o novem zakonu še ni konec. Foto: RTV SLO
Študentski protesti
Študenti so se po pravico že dvakrat odpravili tudi na ulice. Foto: RTV SLO

Pobuda, ki jo je vložil Matjaž Antloga z mariborske univerze, je zadržana, saj je državni svet sinoči izglasoval veto na omenjeno novelo zakona. Pobudo, vloženo v DZ, naj bi podpisalo več kot tisoč ljudi, točnega števila predstavnica kabineta predsednika DZ-ja Katarina Ratoša ni vedela povedati.

Postopki zamrznjeni
Postopki v zvezi z naknadnim zakonodajnim referendumom bodo stekli, če bodo poslanci novelo spet izglasovali. Za izglasovanje mora tokrat glasovati vsaj 46 poslancev.

Študenti pa na spletni strani www.peticija.info zbirajo tudi podpise proti uveljavitvi novele zakona o visokem šolstvu. Doslej so jih zbrali več kot 9.300, na forumih pa jih večina meni, da bo novela zakona o visokem šolstvu razvrednotila njihovo izobrazbo. V času vpisa na njihove študijske programe je namreč visokošolska diploma sodila v sedmo stopnjo izobrazbene ravni, novela zakona o visokem šolstvu jih razvršča na eno raven nižje, torej v šesto.

ŠOS pozdravlja veto
Študentska organizacija Slovenije pa je pozdravila včerajšnjo odločitev svetnikov, saj tako kot DS tudi ŠOS opozarja, da novela ni usklajena z glavnimi visokošolskimi partnerji in svetom za visoko šolstvo. V primeru ponovnega sprejetja zakona v DZ-ju predstavniki ŠOS-a napovedujejo dokončno smrt bolonjske reforme in poslabšanje ugleda Slovenije v evropskem visokošolskem prostoru.

Zupan: Sledili smo priporočilom evropske skupnosti
Visokošolski minister Jure Zupan je na kritike glede primerjav med starimi in novimi nazivi ob natančnejši predstavitvi novele zakona o visokem šolstvu dejal, da so pri tem sledili priporočilom evropske skupnosti. Zupan je še poudaril, da v Sloveniji "doslej ni bilo nobenega takšnega uradnega uvrščanja", že ustava pa narekuje, da je treba za vsakega posameznika jasno zapisati, kam ga posamezna izobrazba uvršča. Odločitev državnega sveta ocenjuje kot njegovo pravico.