Z upokojitvijo ni treba hiteti. Foto: EPA
Z upokojitvijo ni treba hiteti. Foto: EPA

Ker je v pripravi pokojninska reforma, ki naj bi med drugim dvignila upokojitveno starost, se očitno mnogim mudi v pokoj, saj se je letos pri nas upokojilo že za petino več ljudi kot v enakem obdobju lani. V prvi polovici leta 2009 se je namreč za to odločilo dobrih 7.250 ljudi, letos pa 1.300 več. Ob koncu leta bo ta številka zagotovo še precej večja.

A na ZPIZ-u opozarjajo, da je panika odveč, saj se bodo vsi, ki bi se lahko upokojili že letos, ob enakih pogojih lahko upokojili tudi pozneje. Uveljavitev novega pokojninskega zakona bo namreč postopna, prehodna obdobja pa bodo predvidoma še daljša od prvotno predvidenih.

Letos že 41.000 prošenj za izračune
Radio Slovenija poroča še, da skokovito narašča tudi število prošenj za izračun datuma upokojitve, in sicer so jih do zdaj našteli 7.000 več kot lani v tem času. V prvih šestih mesecih letos so na ZPIZ-u prejeli že več kot 41.000 prošenj, zaradi česar se tudi rok za izračune nenehno podaljšuje.

Zato vnovič opozarjajo, da izračuni veljajo le za upokojevanje po zdajšnjih pogojih, po uveljavitvi nove pokojninske reforme pa se bodo upokojitveni pogoji spremenili, zaradi česar bodo seveda potrebni tudi novi izračuni.