Vlada je, da bi spodbudila zaposlovanje v Pomurju, še malo spremenila predlog zakona. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je, da bi spodbudila zaposlovanje v Pomurju, še malo spremenila predlog zakona. Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili iz vlade, dokončni predlog zakona o razvojni podpori pomurski regiji med letoma 2010 in 2015 glede na prejšnji predlog, ki ga je vlada sprejela 8. oktobra, prinaša "le manjše spremembe". Posebne ugodnosti so namenjene predvsem delodajalcem, ki bodo zaposlili "prikrajšanega delavca v pomurski regiji".

Da bi spodbudila zaposlovanje, tako vlada predlaga, da se zmanjšanje davčne osnove s prvotno določenih 50 odstotkov poveča na 70 odstotkov. Vlada ob tem uvaja tudi dodaten ukrep - da bi se delodajalcu povrnili plačani prispevki za socialno varnost za dve leti.

Če delavca zaposli za dve leti, država povrne prispevke
Če delodajalec zaposli prikrajšanega delavca za najmanj dvanajst mesecev, "lahko uveljavlja zmanjšanje davčne osnove za 70 odstotkov stroškov tega delavca, vendar največ v višini davčne osnove oziroma do maksimalno dovoljene višine po pravilih državnih pomoči".

"Če delodajalec najmanj za dve leti zaposli prikrajšanega delavca, opredeljenega z Uredbo o splošnih skupinskih izjemah, se mu za obdobje dveh let povrnejo plačani prispevki delodajalca za socialno varnost," so na vladi še zapisali v sporočilu za javnost.

Spreminja se tudi davčna olajšava za investiranje, ki se s prvotno določenih 50 odstotkov povečuje na 70 odstotkov.