Se Pomurju obetajo leši časi? Foto: MMC RTV SLO
Se Pomurju obetajo leši časi? Foto: MMC RTV SLO
Mura
Na stisko Pomurja že lep čas opozarja tudi dogajanje v družbi Mura. Foto: MMC RTV SLO

Predlagane rešitve so pozdravili predstavniki regije, lokalne skupnosti in tamkajšnjega gospodarstva, ki so se o vladnem predlogu pred ponedeljkovo sejo sveta pomurske regije izrekli na spletni strani Pomurje.si.


Blažek podprl predlagane rešitve, čeprav naj bi se dale izvesti brez zakona
Predsednik sveta Pomurske razvojne agencije Anton Blažek podpira predvidene zakonske rešitve in davčne ugodnosti, skrbi pa ga, da država pristopa k nekaterim ukrepom, ki jih sploh ni treba zakonsko urediti. Bolj kot to bi bilo po njegovih besedah treba ustvariti razvojno klimo in odpreti bolj motivirano komunikacijo z regijo. Blažek je prepričan, da predlagani zakon sam po sebi ne motivira in da je treba, če želi regija pritegniti nove vlagatelje, delovati drugače. In ta naloga leži na plečih regije.

Vesel je, da predlog na davčnem področju prinaša pozitivne impulze, čeprav tudi v tem primeru ugotavlja, da bi se financiranje, denimo, regijskega vodovoda, lahko rešilo z običajnimi proračunskimi sredstvi, to je brez zakona.

Židan: Z zakonom javno izraženi problemi Pomurja
Predsednik uprave Panvite Dejan Židan z vsebino predloga še ni seznanjen, pomembno pa se mu zdi, da je z njim javno povedano, da ima Pomurje specifičen problem, ki ni samo gospodarski, ampak tudi socialnodružbeni, in ga je zato treba sistematično reševati. Žal mu je, da ni vlada podobnega zakona sprejela že pred 10 ali 15 leti, ko bi se morala družba Mura prestrukturirati in ustvarjati nekatere druge razmere, da bi bilo življenje v Pomurju primerljivo z življenjem v preostalih regijah v Sloveniji.

Predloga zakona je vesel tudi župan Murske Sobote Anton Štihec, ki trdi, da je zakon potreben in opominja, da je sam vladi že junija predlagal sprejetje 20 ukrepov za izboljšanje stanja v Pomurju. Zakon torej podpira, čeprav se sprašuje, kaj vse bo v njem na koncu zapisano. V tem kontekstu je opozoril, da je bilo za nekatere projekte v regiji prvotno namenjenih več denarja, kot ga je zdaj predvidenega v predlogu.

Štihec zakona vesel, a zavrača ustanovitev projektne pisarne
Prav tako naj bi bilo v njem navedenih več ukrepov, ki so v Pomurju po njegovih besedah že nastavljeni. Županova kritika je letela še na vladni načrt, da se ustanovi projektno pisarno, ki naj bi se financirala iz 30 milijonov evrov sredstev, ki jih za Pomurje v predlogu zakona predvideva vlada. To bi pomenilo le dodatno birokracijo in nezaupnico pomurskim institucijam, trdi Štihec.