Intervencijski zakon je nepopularen ukrep, a če ne bo sprejeto nič, bo treba sprejeti še bistveno bolj nepopularne ukrepe, je dejal Pavel Gantar. Foto: MMC RTV SLO
Intervencijski zakon je nepopularen ukrep, a če ne bo sprejeto nič, bo treba sprejeti še bistveno bolj nepopularne ukrepe, je dejal Pavel Gantar. Foto: MMC RTV SLO

V Zaresu ocenjujejo, da so javno-finančne razmere neugodne in da se utegnejo, glede na okoliščine, še bistveno poslabšati. Če intervencijskih ukrepov ne bodo sprejeli, utegne nastati nepopravljiva škoda, ocenjujejo v stranki.

Plače in pokojnine gor?
Posledica bo namreč zvišanje pokojnin, plač v javnem sektorju in odprava štiriodstotnega znižanja plač funkcionarjev. Nekaterih valorizacij in novih pravic, ki bi začele veljati s prvim januarjem 2012, namreč nato ne bo več mogoče preklicati.

Omiljeni nepopularni ukrepi?
Zares sicer predlaga nekoliko omiljen intervencijski zakon, po katerem bi plače in pokojnine ostale zamrzneje, prav tako bi veljale nižje plače za funkcionarje, bi pa omogočali napredovanja v višje nazive, povišanja nadomestil in ostalih prejemkov pa prestavili za šest mesecev.

Če bi se ukrepov lotil novizvoljeni državni zbor, bi imel na voljo le nekaj dni časa za njihov sprejem, stara zasedba pa se bo še enkrat sešla 17. novembra, ko bi lahko intervencijski zakon po mnenju Pavla Gantarja še uvrstili na dnevni red. Gantar sicer ocenjuje, da so možnosti, da do tega tudi pride, zaradi predvolilnega časa dokaj majhne.

Medel odziv kolegija predsednika DZ-ja
Pavel Gantar, ki je predlog Zaresa predstavil na kolegiju predsednika DZ-ja, je še dejal, da je bil odziv "pričakovan" in "medel". Dejal je, da možnost pogovora sicer ni bila vnaprej zavrnjena, a so poslanci na te pripravljeni le, če bo zadeva do določene mere usklajena s socialnimi partnerji. Gantar se bo zato v prihodnjih dneh sešel z najpomembnejšimi iz te skupine in o rezultatu pogovorov obvestil DZ. Dodal je, da se v stranki zavedajo, da je sprejem intervencijskih ukrepov nepopularen ukrep, a opozarjajo, da bo treba v nasprotnem primeru sprejeti takšne, ki bodo še bolj nepopularni.