Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je predstavnike poslanskih skupin pozvala, naj podprejo nujni postopek, saj je glede na trenutno stanje javnih financ takšna intervencija nujno potrebna že v tem trenutku. Ukrepi, ki jih bo morala sprejeti prihodnja vlada, pa bodo mnogo bolj boleči, je dodala. A predstavnikov poslanskih skupin ni prepričala. Foto: MMC RTV SLO
Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je predstavnike poslanskih skupin pozvala, naj podprejo nujni postopek, saj je glede na trenutno stanje javnih financ takšna intervencija nujno potrebna že v tem trenutku. Ukrepi, ki jih bo morala sprejeti prihodnja vlada, pa bodo mnogo bolj boleči, je dodala. A predstavnikov poslanskih skupin ni prepričala. Foto: MMC RTV SLO
Štrukelj pravi, da velika večina sindikatov ne zaupa več politiki in njihovim besedam. "To bi moralo najbolj skrbeti državljane", je poudaril. Foto: MMC RTV SLO
Intervencijski zakon bo počakal na volitve

Čeprav je vlada zakon, ki bi ohranil zamrznjene plače v javnem sektorju, pokojnine in socialne transferje, poslala v potrditev parlamentu po nujnem postopku, saj naj bi tako skušali ohraniti stabilnost javnih financ in se pripraviti na novo krizo, se poslanci s tem ne strinjajo. Na kolegiju predsednika parlamenta Ljuba Germiča niso podprli nujnega postopka.

To pomeni, da zakona ne bodo mogli obravnavati na zadnji seji te sestave parlamenta. Enako velja za novelo zakona o javnih financah. Za nujni postopek namreč ni glasoval nihče od navzočih poslancev.

Brez podpore tudi v koaliciji
"Problem je v kritični situaciji odločanja. Ne socialni partnerji, ne DZ in zdaj tudi vlada niso več v stanju sprejemati hitre ukrepe," je že po četrtkovi seji vlade, ki opravlja tekoče posle, dejal minister za razvoj Mitja Gaspari. Da tudi temu zakonu ne kaže dobro, pa je mogoče sklepati iz napovedi, da ga tudi poslanci LDS-a ne podpirajo

"Gre za ukrep, ki je z vidika stabilnosti javnih financ smiseln, vendar pa zakona LDS ne podpira, saj ocenjujemo, da bi morali »odmrzniti« najnižje pokojnine in tako pomagati najšibkejšim med nami. Prav tako smo mnenja, da je ob vladi brez polnih pooblastil in parlamentu tik pred razpustom nesmiselno vztrajati pri zakonu, ki močno razdvaja zainteresirano javnost in posledično nima večinske parlamentarne podpore," je pojasnil vodja poslancev Borut Sajovic.

"Mi naj zdaj vpijemo"
Je pa intervencijski zakon obravnaval tudi ekonomsko-socialni svet. Sindikati so že pred sestankom opozarjali, da možnosti za socialni dialog ni več, saj je vlada intervencijski zakon že poslala v presojo poslancem.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je dejal, da so očitno v temelju pozabili, kako bi moral potekati socialni dialog. Po njegovem mnenju bi se bilo treba najprej dogovoriti s socialnimi partnerji in na podlagi dogovora vložiti intervencijski zakon. "Vlada je sprejela intervencijski zakon in ga poslala v državni zbor in mi naj zdaj tu vpijemo." Sindikati so sicer že na poskusih usklajevanj zatrdili, da takšnega predloga ne podpirajo, in vlado pozvali, naj ga umakne.

Bojazen, da bodo potrebni še ostrejši ukrepi
Minister za delo Ivan Svetlik je ob tem opomnil, da bodo tako konec tega leta nehali veljati interventni ukrepi, skladno z zakonodajo pa se bodo v letu 2012 opravile vse uskladitve, zato je, meni Svetlik, vprašanje, kako hitro se bo sešla nova vlada in kaj bo naredila. "Moja bojazen, na katero smo opozarjali tudi socialne partnerje, je, da bo zaradi odločitve, da se interventni zakon ne obravnava, treba v prihodnjem letu poseči še po ostrejših ukrepih," je dejal ob robu seje Ekonomsko-socialnega sveta.

Minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič, je sicer v četrtek pojasnil, da se bodo pokojnine dvignile za 102 milijona evrov, plače javnih uslužbencev za 120 milijonov evrov in transferi posameznikom za 75 milijonov evrov, kar je skupaj 297 milijonov evrov. Med drugim se bodo sodnikom s 1. januarjem 2012 plače uskladile z odločbama ustavnega sodišča, kar pomeni, da bodo sodniki uvrščeni v iste plačne razrede kot funkcionarji zakonodajne in izvršilne veje oblasti.

Rebalans zdravstvene blagajne
Socialni partnerji so sicer govorili tudi o rebalansu finančnega načrta ZZZS-ja, ki ga je vlada sicer zavrnila in zavodu naložila pripravo novega. Delodajalci in delojemalci pa so zdaj vladi predlagali, naj ponovno razmisli o podpori.

Najslabše možne posledice nesprejetja rebalansa se bodo po besedah generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Sama Fakina zgodile v naslednjem letu, ko bo zmanjkalo denarja za materialne stroške. "To pomeni, da se bodo v prvi fazi povečali stroški bolnišnic. Ocenjujemo, da bo potrebno takoj, ko bo formirana nova vlada, pristopiti k sistemskim ukrepom," je poudaril.

Intervencijski zakon bo počakal na volitve