Država je po terorističnih napadih v Franciji poostrila nadzor državne meje, varovanje objektov in okrepila dejavnosti v notranjosti države. Foto: Reuters
Država je po terorističnih napadih v Franciji poostrila nadzor državne meje, varovanje objektov in okrepila dejavnosti v notranjosti države. Foto: Reuters

Za zdaj nismo zaznali nobenih posebnosti oziroma kar koli, kar bi nakazovalo, da bi kdo, ki prečka Slovenijo, nameraval škodovati Sloveniji.

Boštjan Šefic
false
Ni razloga za pretirano zaskrbljenost, je zatrdil Boštjan Šefic. Foto: MMC RTV SLO
Vojaki
Rezervisti naj bi opravljali naloge ob državni meji, v sprejemnih centrih in pri gradnji infrastrukture za vojaške potrebe. Foto: BoBo
Slovenija poostrila varnostne ukrepe

Država je po terorističnih napadih v Franciji poostrila nadzor državne meje, varovanje objektov in okrepila dejavnosti v notranjosti države. Hkrati so poostrili tudi določene postopke pri obravnavi prebežnikov. "Za zdaj nismo zaznali nobenih posebnosti oziroma kar koli, kar bi nakazovalo, da bi kdo, ki prečka Slovenijo, nameraval škodovati Sloveniji," je na redni novinarski konferenci na temo prebežniške krize miril državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Boštjan Šefic.

Pogovor z opozicijo ob 21.00 v živo na 1. programu Televizije Slovenija.

Po pogovoru s predsednikom vlade bodo o aktualnih vprašanjih nocoj spregovorili predstavniki opozicije. V oddaji sodelujejo podpredsednica SDS-a Jelka Godec, predsednica NSi-ja – Ljudmila Novak, vodja poslanske skupine Združene levice Luka Mesca in predstavnica nepovezane poslanske skupine, predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek. Oddajo pripravlja in vodi Mojca Šetinc Pašek.

Vsi pristojni organi so maksimalno angažirani in pozorni na vse, kar se dogaja v Sloveniji, po potrebi pa si izmenjujejo podatke z varnostnimi službami drugih držav. Tudi za varnost občanov, ki živijo, delajo, se šolajo ali so v varstvu v bližini nastanitvenih centrov, je po besedah Šefica dobro poskrbljeno. Po potrebi se sprejmejo tudi dodatni varnostni ukrepi, kar so na prošnjo posameznih institucij že storili, je dodal.

Do ponedeljka so slovenski vojaki na meji postavili že nekaj več kot 26 kilometrov žičnate ograje, ki se bo čez dan podaljšala za dodatnih 11 kilometrov. Do 12. ure je v Slovenijo vstopilo 225.000 prebežnikov, za mednarodno zaščito pri nas je zaprosilo 81 ljudi, od 43 rešenih prošenj za zdaj ni bilo še nobeni ugodeno, je še pojasnil Šefic in dodal, da je bil v 29 primerih postopek ustavljen, ker so ljudje zapustili azilni dom, en človek je prošnjo sam umaknil, v 13 primerih pa so prošnjo zavrnili.

Sloveniji primanjkuje rezervistov
Obrambnim silam Slovenije trenutno manjka okoli 900 rezervistov, zaradi česar se je Slovenska vojska lotila dejavnega novačenja v svoje vrste. Zgodbo je danes objavil novinar hrvaškega časopisa Jutarnji list Matija Mesić. Dobil je namreč vabilo slovenskega obrambnega ministrstva, naj se pridruži rezervnim silam Slovenske vojske (SV).

Kako so prišli do njegovega imena, je precej zapleteno, je pa vabilo zelo resno, piše Mesić. V telefonskem pogovoru z uradnico na slovenskem obrambnem ministrstvu so mu potrdili, da Slovenija potrebuje rezervne sile in da so začeli vpoklic rezervistov, da bi zavarovali slovenske nacionalne interese.

Pisna vabila, naj se prijavijo v rezervne sile, so dobili nekdanji vojaki in prostovoljci, ki so opravili osnovno vojaško usposabljanje, naprej navaja Mesić. V pogovoru z uradnico ministrstva pa mu je ta pojasnila, da mora najprej prestati preizkus motoričnih sposobnosti, preden se bodo morda odločili zanj.

Manjka jih okoli 900
Če kandidata izberejo, z njim podpišejo pogodbo za pet let, a jo je mogoče kadar koli preklicati. Pri tem je uradnica poudarila, da vabila v vojsko niso posledica terorističnih napadov v Parizu, temveč popolnjevanje vojaških vrst. Mesečno nadomestilo za vojaške rezerviste je 800 evrov, poudarja časopis.

Pričakovati je, da bodo rezervisti opravljali naloge ob državni meji, v sprejemnih centrih in pri gradnji infrastrukture za vojaške potrebe. Mogoče je tudi sodelovanje v vojaških operacijah v tujini, a ne na območjih, kjer poteka vojna.

Ob tem je Mesić spomni, da je Slovenija nekoč imela približno 1.500 rezervistov, a se je medtem število skrčilo na 500. Zdaj iščejo okoli 900 ljudi, predvsem iz skupine kakšnih 2.500, ki so se urili v Slovenski vojski.

Za zdaj nismo zaznali nobenih posebnosti oziroma kar koli, kar bi nakazovalo, da bi kdo, ki prečka Slovenijo, nameraval škodovati Sloveniji.

Boštjan Šefic
Slovenija poostrila varnostne ukrepe