V masažnem salonu za spolni odnos izstavljajo račune v skladu s cenikom. Foto: Tarča RTVSLO Foto:
V masažnem salonu za spolni odnos izstavljajo račune v skladu s cenikom. Foto: Tarča RTVSLO Foto:
masažni salon Superbus, Valter Šmid
Lastnik salona Valter Šmid nezakonito prostitucijo vidi kot nelojalno konkurenco. "Predvidevam, da dela okoli 150 deklet po stanovanjih ali salonih. Od teh je polovica tujk brez dovoljenj," je prepričan Šmid. Foto: Tarča RTVSLO

“Sploh če gre za seks, vprašajo, od kdaj se za to izstavlja račune."

Valter Šmid, masažni salon Superbus

masažni salon Superbus, Lilly
"Redno zaposlena sem. Kot bi delali v trgovini, knjižnici ali šoli. Vse povsem enako," pripoveduja pri Šmidu zaposlena maserka Lilly, ki ponuja tudi oralni in klasični seks. Foto: Tarča RTVSLO
Superbus cenik
Od cen na javno objavljenem ceniku ne odstopajo. Foto: Tarča RTVSLO

"Mislim, da smo edini v Sloveniji, ki ponujamo seks legalno,” je prepričan podjetnik Valter Šmid, ko ga obiščemo v salonu erotične masaže v Novem mestu.

V zgornjem nadstropju postelja, v spodnjem ob maserki Lilly še blagajna, cenik in vezana knjiga računov. “Trenutno še nimam davčne blagajne, imamo vezano knjigo računov. V njej so datum, številka računa in vrsta storitve. Poglejte. Seks, količina ena, cena po ceniku: 60 evrov. Če gledate naprej: masaža s seksom 80 evrov, tako da se vse ujema s cenikom,” pripoveduje Valter Šmid iz erotičnega salona Superbus med listanjem računov.


POS-terminal za plačilo s kartico
Obiskali so ga že vsi slovenski inšpektorati. Tržni inšpektor je počakal stranko pred lokalom v Ljubljani in zahteval račun. “Glede na objavljeni cenik inšpektorat ugotavlja, da zavezanka nudi storitve erotične masaže, kar ima vpisano v ustanovni akt,” bere odločbo inšpektorata. Vse storitve je možno plačati s karticami, vsa dekleta, ki nudijo tako masažo kot spolne storitve, so redno zaposlena v podjetju.

"Kot bi delala v trgovini ali šoli"
“Vse je kot pri ostalih. Kot bi delala v trgovini, knjižnici ali šoli,” pripoveduje maserka, ki se predstavi kot Lilly. Delala je v podobnih zakonitih salonih v Nemčiji, kjer je mogoče zaslužiti, kot pravi, okoli pet tisoč evrov mesečno. V Sloveniji je trg po njenih izkušnjah neurejen, saj spolne storitve ponujajo tudi v salonih, kjer tega ni na ceniku, kar pomeni, da so dekleta tam veliko bolj izpostavljena, saj pravila niso nikjer zapisana. “Pri nas je jasno, da brez zaščite ne dobiš niti oralnega seksa. Doplačilo za seks brez kondoma ne obstaja. To je varneje tako za zaposlene kot za stranko,” pripoveduje Lilly.

Presenečenje, ko po seksu dobijo v roke račun
Stranke so prvič, ko jim izdajo račun, nad njim presenečene. “Sploh če gre za seks, vprašajo, od kdaj se za to izstavlja račune,” pripoveduje Šmid, ki ponuja celo darilne bone, ki jih najpogosteje kupujejo prijatelji za rojstnodnevna darila. Ker želijo le polnoletne stranke, pri mlajših preverijo starost. “Jim je malo nerodno. Ampak lahko pokrijejo ime na dokumentu. Pomembno je, da se vidita slika in datum rojstva,” pojasni pravila.

FURS: prostitucija enakovredna preostalim obdavčljivim prihodkom
Na Finančni upravi (FURS) pojasnjujejo, da je bila prostitucija julija 2003 opredeljena kot poklic in kot zakonita dejavnost. Je pa nezakonito, če to počneš brez prijave takšne dejavnosti. “Če posameznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik opravlja to dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen za opravljanje tega dela oziroma dejavnosti, se šteje kot delo na črno,” so zapisali na Finančni upravi. Za namene obdavčitve se dohodki iz prostitucije obravnavajo enakovredno s preostalimi obdavčljivimi dohodki. Tako niso izvzete niti pri davčnih blagajnah.

Plačujejo tudi Sazasu, ker imajo v lokalu glasbo
Po mnenju Valterja Šmida, ki ima, kot je seznanjen, edini registrirano takšno dejavnost, je nudenje spolnih uslug zakonsko dovolj urejeno, vendar bi morali bolj nadzirati tiste, ki delajo na črno po stanovanjih. “Samo fizičnih oseb, ki oglašujejo, je 690. Nekateri oglasi se ponavljajo, tako predvidevam, da dela 150 deklet po stanovanjih ali salonih. Od teh žensk je najmanj polovica tujk, kar je delo na črno brez dovoljenj,” ocenjuje Šmid, ki takšne delavke vidi kot nelojalno konkurenco. Sploh zato, ker je zaradi njih teže dobiti delavca za redno zaposlitev in ker imajo dumpinške cene. “Mi plačujemo Sazasu, ker imamo v lokalu glasbo. Imamo požarni red, zdravniške preglede. Vse plačuješ, računovodstvo, izdajaš račune. Vse tega konkurenca ne pozna. Pri njih se da s ceno pogajati, pri nas ne, ker mora biti vse po ceniku,” razlaga Šmid.

Dekle lahko zavrne stranko
Povpraševanj za delo je precej, objavil je tudi nekaj oglasov. “Dobimo tri prošnje na mesec in jim odgovorimo, kaj ponujamo. Če jih zanima, se zglasijo na osebnem razgovoru,” nadaljuje. In plačilo? Redno plačo imajo zagotovljeno v vsakem primeru, preostalo je poslovna skrivnost. Kot pravi, je vsako dekle zadovoljno in lahko tudi zavrne stranko, a le, če je umazana, premlada ali pod vplivom alkohola. Je lahko razlog za zavrnitev tudi videz? “Ne, to pač ne bi bilo poslovno,” zaključuje.

“Sploh če gre za seks, vprašajo, od kdaj se za to izstavlja račune."

Valter Šmid, masažni salon Superbus

Prostitucija, da ali ne?
Prostitucija, da ali ne?