Pečaričeva je opozorila na škodljivost delitve slovenskega političnega prostora na leve in desne. Foto: BoBo
Pečaričeva je opozorila na škodljivost delitve slovenskega političnega prostora na leve in desne. Foto: BoBo

Elena Pečarič, predsednica Stranke enakih možnosti Slovenije (SEM - Si), je pojasnila, da se v tekmo za poslanske sedeže podajajo prvič, svoje kandidate pa nameravajo ponuditi v vseh volilnih enotah.

Eden izmed glavnih ciljev stranke je odprava sistemske diskriminacije in s tem zagotovitev enakih možnosti za vse. Pečaričeva ob tem opozarja na škodljivost delitve slovenskega političnega prostora na leve in desne. Prepričana je, da delitev služi predvsem "kamuflaži" dejanskega stanja v državi.

V volilni boj brez političnih botrov
Stranka se v volilno tekmo podaja samostojno, brez kakršne koli podpore sponzorjev in brez političnih botrov, še poudarja Pečaričeva in dodaja, da so do zdaj dobili dve ponudbi za sklenitev predvolilne koalicije, ki pa so ju zavrnili. Pečaričeva ni želela govoriti o konkretnih imenih, dejala pa je, da je prva ponudba prišla iz parlamentarne stranke, druga pa iz zunajparlamentarne stranke.

V stranki sicer ne izključujejo možnosti sklenitve predvolilne koalicije, vendar bi vanjo vstopili le, če bi imeli zagotovljen enakopraven položaj. Ob tem je Pečaričeva opozorila na elitizem v slovenski politiki, ki ljudi vse bolj odvrača od politike.

Med programskimi cilji stranke je Pečaričeva omenila tudi aktiviranje civilne družbe v politično življenje, spremembo volilne zakonodaje, zmanjšanje socialnih razlik in ohranitev kakovostnega javnega zdravstva. Na področju mednarodne politike stranka zagovarja demokratizacijo institucij EU-ja in izstop Slovenije iz zveze Nato.