Prvi mož Zveze svobodnih sindikatov opozarja, da se ne sme gledati le na interese zaposlenih v zdravstvu. Foto: BoBo
Prvi mož Zveze svobodnih sindikatov opozarja, da se ne sme gledati le na interese zaposlenih v zdravstvu. Foto: BoBo

Okoli teh ministrov imamo dosti slabih izkušenj in tudi tukaj bodo štela dejanja.

Dušan Semolič
Sindikati in upokojenci želijo okrepitev javnega zdravstva

Spremembe v zdravstvu so nujne, sporoča predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. A ne kakršne koli, dodaja.
Še posebej se ne smejo zgoditi takšne reforme, ki bi bile po meri lobijev, je dejal na tiskovni konferenci. Po njegovem mnenju morajo pri snovanju sodelovati "vsi, ki imajo pravico odgovarjati na vprašanje, kako naprej v zdravstvu".
To so po njegovem mnenju zavarovanci, uporabniki in izvajalci zdravstvenih storitev ter stroka.

Tudi pri kandidatki za novo ministrico za zdravje, Alenki Trop Skaza, bodo štela dejanja, in ne besede, je nadaljeval prvi sindikalist, ki ima po lastnih besedah "okoli ministrov dosti slabih izkušenj".

"Prihodnji meseci bodo usodni"
Zato bo pomembno, kako se bo vlada opredeljevala v prihodnje. Če bo spet postala žrtev lobijev, ne bo prišlo do pravih premikov, pravi Semolič. Tako nova ministrica kot vlada morata dokazati, da z zdravstvom kot prioriteto mislita resno, pravi Semolič, ki dodaja, da bodo prihodnji meseci usodni za zdravstveni sistem.
Böhm: Kandidatka prihaja iz Fidesa
Izvršna sekretarka ZSSS-ja Lučka Böhm pa je danes izpostavila predlog zdravstvene reforme Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva, sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides ter Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

Kot je pojasnila Böhmova, je Trop Skaza zastopnica sindikata Fides v njegovi enoti Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje, zato je "verjetno logično sklepati", da bo zastopala takšno zasnovo zdravstvene reforme, kot je predlagana v omenjenem dokumentu štirih zdravniških organizacij.

"Reforma ni v javnem interesu"
A v ZSSS ugotavljajo, da takšna zasnova reforme ni skladna z javnim interesom oziroma dostopnostjo vseh zdravstvenih storitev, saj da vodi v izključenost tistega dela prebivalstva z najnižjimi dohodki. Koncept je po mnenju Böhmove namenjen zlasti izboljšanju položaja zdravništva, manj pa izboljšanju položaja zavarovancev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zato takšne zasnove zdravstvene reforme v ZSSS-ju ne morejo podpreti, je dejala Böhmova in tudi sama poudarila, da bodo v prihodnje štela dejanja Trop Skaze.






Okoli teh ministrov imamo dosti slabih izkušenj in tudi tukaj bodo štela dejanja.

Dušan Semolič
Sindikati in upokojenci želijo okrepitev javnega zdravstva