Semolič pravi, da jim je v vladi pripravljen prisluhniti le Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Semolič pravi, da jim je v vladi pripravljen prisluhniti le Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Znano je, da je Karl Erjavec, prvi mož DeSUS-a, pred koalicijsko klavzuro v ponedeljek dejal, da bi morala politika stopiti korak nazaj, tako da bi morda skušali, še preden ustavno sodišče razsodi, vseeno najti kompromisno rešitev in prisluhniti sindikalnim zahtevam glede upokojitvene dobe, sinidkati pa bi umaknili podpise. A resorni minister Ivan Svetlik naj bi to že zavrnil.

Dušan Semolič je v oddaji TV Slovenija Odmevi povedal, da je Erjavec eden redkih v vladi, ki razmišlja o možnosti drugačne reforme. Politiki bi po Semoliču lahko dali iniciativo, da državni zbor sprejme nov zakon, s katerim bi razveljavili reformnega, potem pa bi skupaj poiskali prave rešitve, ki bi upoštevale razmere na trgu, zdravje in delovna mesta.

Vlada je po njegovih besedah podcenjevala nekatere postopne premike pri dejanski upokojitveni starosti, ki bi upoštevali razmere na trgu, starost ljudi in to, da težko delajo. Kljub temu pa bi se dejanska upokojitvena starost povečevala, je opozoril. Zato meni, da v tej vladi ni pogojev za drugačne predloge, priznanja, da je treba storiti korak nazaj.

"Če referendum pade, so odprte vse opcije"
Tudi, ko bomo na referendumu uspeli, ne bomo čakali eno leto, temveč smo pripravljeni takoj začeti delati pri drugačni reformi, a bojim se, da ne s tem ministrom, ki za to nima posluha, je dodal. Če pa bo referendum prepovedalo ustavno sodišče, se morajo politiki zavedati, da ne bomo vrgli puške v koruzo, je dodal. Po njegovih besedah so v tem primeru vse možnosti odprte; a za to so, tako Semolič, krivi politiki, ki zapirajo bolj demokratične poti, ko bi se lahko dogovorili, namesto tega pa iščejo zatočišče v ustavnem sodišču.

V trenutku, ko politiki zapirajo vse poti dialoga, kaj pa ljudem ostane, je še odgovoril na vprašanje, ali so še aktualne napovedi o tem, da se lahko "zgodi ulica".