Dušan Semolič obljublja, da se bodo v ZSSS-ju tudi letos borili za pravice delavk in delavcev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Dušan Semolič obljublja, da se bodo v ZSSS-ju tudi letos borili za pravice delavk in delavcev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Delavci Vegrada
"V naši družbi moramo uveljavljati solidarnost in pravičnost, predvsem do delavk in delavcev," so prepričani v ZSSS-ju. Foto: BoBo
ZSSS o letu 2011

"Naša vlada bo še naprej sledila navodilom mednarodnih institucij, še naprej se bodo dogajale strukturne reforme, ki so neprijazne do delavk in delavcev. Mi pa se bomo tudi letos borili za pravice delavk in delavcev," je na novinarski konferenci zatrdil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

"Vlada se boji volivcev"
V ZSSS-ju so opozorili na zbiranje podpisov za referendum o malem delu, sekretar Milan Utroša pa se je dotaknil tudi predlagane pokojninske reforme, ki bi lahko bila "drugačna in bolj prijazna". Prepričan je, da bi bilo mogoče, da se sredstva še naprej črpajo tudi iz državnega proračuna. Izpostavil je še strah pred volivci, ki ga je "očitno začutiti v vladnih krogih, zato se tudi tako trudijo, da bi preprečili referendum". To je po njegovem mnenju tudi glavni razlog, da bo predvidoma v prihodnjem tednu sklicana izredna seja, saj "bi se v primeru, da bi se čakalo na redno januarsko sejo, lahko zgodilo, da bi se z zbranimi podpisi pokazala volja državljanov". "Tako pa se zanašajo na odločitev ustavnega sodišča."

"Na ministrico Krebsovo smo naslovili pobudo, da se podaljša delovni čas upravnih enot, da bodo lahko delavci oddali svoj podpis. Prav tako računamo na podporo, da se v velikih podjetjih omogoči, da delavci oddajo svoj glas," je še pojasnil Utroša. V sindikatu pa, če vladi uspe izpeljati napovedani reformi, obljubljajo, da bodo "pripravili referendum, ki ne bo ogrozil javnih financ, bo pa ogrozil vlado". "Zahtevali bomo zamenjavo vlade."

"Prihajajo sporočila, da so delavci preveč zaščiteni"
Kot glavni cilj v novem letu si v ZSSS-ju po Semoličevih besedah zastavljajo "reševanje razmer, ki so nastale zaradi krize in zaradi nekaterih vrednot, vendar niso krivi delavci, kriva je pogoltnost nekaterih". Semolič je še poudaril, da v zadnjem času prihajajo sporočila, da so delavci preveč zaščiteni, zato se obeta klestenje stroškov v podjetjih, kar se ne sme zgoditi.

Dušan Semolič je še pojasnil, da bodo v sindikatu delovali na več področjih. Pričakujejo spremembe na področju zdravstva, kjer napovedujejo podporo, če se bodo spremembe dotikale financiranja zdravstvene blagajne. Odločno pa nasprotujejo jemanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

V ZSSS-ju napovedujejo, da se bodo borili za spremembe na področju davčne politike, reformo finančnih trgov, predvsem pa se bodo osredotočili na delavske pravice in zaposlitve za nedoločen čas, kar v zadnjem času po njihovem mnenju predstavlja veliko težavo v slovenski družbi. Napovedujejo tudi, da bodo okrepili vezi z drugimi sindikati, tudi na evropski ravni. Izpostavljajo pa nesodelovanje z aktualno vlado, saj "je to po desetih letih prva vlada, ki s sindikati nima podpisanega socialnega sporazuma".

ZSSS o letu 2011