Gantar je v torek sicer pojasnil, da bo zbiranje podpisov začasno ustavil, če bo DZ med tem referendumsko pobudo posredoval v presojo ustavnemu sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Gantar je v torek sicer pojasnil, da bo zbiranje podpisov začasno ustavil, če bo DZ med tem referendumsko pobudo posredoval v presojo ustavnemu sodišču. Foto: MMC RTV SLO

Zveza svobodnih sindikatov je že sredi decembra vložila potrebno število podpisov, na podlagi katerih je Gantar določil 35-dnevni rok, v katerem morajo pobudniki referenduma zbrati 40.000 podpisov volivcev za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

ZSSS bi začel zbiranje že 3. januarja
Poslanci so namreč prejšnji teden še drugič potrdili predlagani zakon, ki so jim ga v ponovno odločanje s sprejetjem veta vrnili državni svetniki. Pobudniki bi želeli, da se ta začne že 3. januarja.

"6. 1. zaradi zagotovitve nemotenega zbiranja podpisov"
Predsednik parlamenta se je odločil za 6. in ne 3. januar, ker meni, da je treba zagotoviti pogoje za nemoteno zbiranje podpisov. Povedal je, da dodatni trije dnevi omogočijo upravnim enotam pripravo vsega potrebnega za začetek zbiranja. Prav tako se mu zdi, da bodo zaradi poznejšega začetka lažje omogočili zbiranje podpisov v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugih podobnih zavodih in inštitucijah.

Koalicija napoveduje ustavno presojo referenduma.
Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer pa je že v četrtek napovedal, da bodo po določitvi roka za zbiranje podpisov koalicijski poslanci iz vrst SD-ja, Zaresa in LDS-a predvidoma prihodnji teden vložili pobudo za ustavno presojo referenduma.

"Če bo pobuda vložena, bom v primernem terminu sklical izredno sejo, na kateri se bodo poslanci odločili, ali bodo na ustavno sodišče poslali zahtevo po presoji ustavnosti referenduma ali ne," je povedal Gantar, ki bo začasno ustavil zbiranje podpisov, če bo pobuda vložena.