Dušan Semolič zavrača poročilo OECD-ja. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Semolič zavrača poročilo OECD-ja. Foto: MMC RTV SLO
Odziv sindikatov na OECD

"Slovenija je z vstopom v OECD vstopila v klub najbogatejših držav in prav bi bilo, da bi od OECD-ja imeli korist tudi delavci," je novinarjem povedal Dušan Semolič. Predsednik ZSSS-ja je prepričan, da je to nemogoče, saj je po njegovem mnenju OECD nosilec vrednot, ki so svet pahnile v krizo. "Strukturnih reform so potrebni oni, šele potem mi," je dejal Semolič, ki pa vseeno je opozoril, da bi nekatera priporočila vlada morala upoštevati, saj ZSSS ne nasprotuje celotnemu poročilu OECD-ja.

Navodila za 2.400.000 evrov
Semolič je ob svoji kritiki OECD-ja izpostavil še članarino, ki za Slovenijo znaša 2.400.000 evrov. Po Semoličevem mnenju je to visoka cena za navodila, ki jih po njegovem mnenju ne potrebujemo. Semolič je prepričan, da je treba ustvariti nova delovna mesta in ne pakta produktivnost, kot sta ga predlagala Angela Merkel in Nicolas Sarkozy.

Izvršni sekretar za ekonomsko področje ZSSS-ja Ladislav Rožič meni, da so priporočila OECD-ja skrb vzbujajoča, saj naj bi po priporočilih strukturne reforme temeljile na krčenju socialnih pravic, s čimer se v ZSSS-ju nikakor ne morejo strinjati. Strinja pa se s priporočili, ki govorijo o omejevanju neposrednega vpliva politike na gospodarstvo. "Potrebno je, da se politika umakne iz gospodarstva, saj bo gospodarska rast mogoča le v tem primeru," je pojasnil Rožič.

"Vlada mora poslušati druge"
Sekretarka ZSSS-ja Andreja Poje je zatrdila, da vlada vodi napačno fiskalno politiko in posledice tega bodo zdaj plačevali tisti, ki so že zdaj najbolj ogroženi. Po njenem mnenju bi morala vlada proračun reševati na drugačen način, ne samo z dvigovanjem trošarin in večanjem števila raznih kazni.

Rožič je ob tem še dodal, da je po poročilu OECD-ja treba urediti stanje slovenskih bank in bančni sistem, kar po njegovem mnenju pomeni dokapitalizacijo. "Spet bodo davkoplačevalci reševali odtekanje denarja," je dejal Rožič in izrazil prepričanje, da je zdajšnja vlada s takim odnosom neodgovorna do ljudi.

Smernice OECD-ja za Slovenijo
Po priporočilih OECD-ja mora Slovenija okrepiti konkurenčnost, sprejete varčevalne ukrepe mora uresničiti v celoti in izpeljati pokojninsko reformo, ki je zaradi nevzdržnosti javnih financ po mnenju OECD-ja nujna.

GZS: Ocene OECD-ja so realne
Da so ocene OECD povsem realne oz. so razmere v določenih sektorjih celo bolj resne, pa opozarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer še dodajajo, da "bodo posledice za razvoj Slovenije, če nič ne naredimo, kot to predlagajo sindikati, zelo slabe". Zato pozivajo k novemu ciklu socialnega dialoga, v katerem bi skupaj poiskali izhod iz krize.

Kot je še zapisal generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič, se prevelike zadolženosti, prevelike javne porabe, brezposelnosti, neprivlačnosti za domače in tuje investitorje, prevelike reguliranosti, neučinkovitega upravljanja, prevelike vloge vsakokratne vladajoče politike pri upravljanju podjetij in drugih slabosti, na katere povsem upravičeno opozarja OECD, ne da odpraviti zgolj z višjo pravno kulturo in transparentnejšo pravno državo, kakor to menijo sindikati.

Prepričan je, da v Sloveniji potrebujemo korenite in hitre reforme, s katerimi bomo ustvarili nova delovna mesta, pospešili razvoj, izvoz in tudi višjo pravno varnost, vendar pa potrebujemo tudi hitre in kratkoročne rešitve, s katerimi bi morali pomagati gospodarstvu.

Odziv sindikatov na OECD