Za zgled je Semolič postavil nordijske države. Foto: RTV SLO
Za zgled je Semolič postavil nordijske države. Foto: RTV SLO
Piramida na Rožniku
Kljub slabemu vremenu so organizatorji kresovanje dobro pripravili. Foto: RTV SLO
Prireditven prostor na Rožniku
Večina ljudi si je ogledala kres, govora pa ni poslušala. Foto: RTV SLO
Tradicionalni kres na Rožniku v Ljubljani. Foto: RTV SLO

V govoru je zahteval krepitev konkurenčnosti in gospodarske rasti, vendar le ob hkratni krepitvi socialne države in spoštovanju delavskih pravic. Napovedal je tudi obrambo zakona o delovnih razmerjih z vsemi sindikalnimi sredstvi. Po pisanju nekaterih medijev naj bi vlada načrtovala korenit poseg na to področje.

Semolič je poudaril, da mora socialna država postati temelj gospodarske uspešnosti, od vlade pa je zahteval spoštovanje socialnega dialoga in dodal, da država brez soglasja sindikata ne sme sprejeti odločitev, ki bi bile usodnega pomena za standard delavcev. Kot zgled je postavil nordijske države.

Policija poostrila nadzor
Organizatorji so sicer še pred začetkom menili, da se bo kresovanja kljub slabemu vremenu udeležilo nekaj tisoč ljudi, vendar pa je bilo končno število po nekaterih ocenah precej nižje kot prejšnja leta. Vzrok za to je Semolič pripisal slabemu vremenu. Policija je zaradi lanskoletnega tragičnega dogodka, ko so na Rožniku umorili mladega fanta, poostrila varnostne ukrepe in na širše območje poslala patrulje.

Kresovali so tudi na Koroškem, in sicer v Dravogradu, Slovenj Gradcu in na Ravnah na Koroškem. Kres je zagorel tudi v Zagorju ob Savi. Pestro je bilo na Dolenjskem in v Beli krajini, in sicer v Šentjerneju in na Plešivici nad Šmihelom.

Na Gorenjskem pestro
Na Gorenjskem je bilo eno najzanimivejših kresovanj na vrhu Straže na Bledu, kamor je obiskovalce peljala tokrat brezplačna sedežnica. Tradicionalno kresovanje je potekalo tudi na 847 metrov visokem sv. Joštu nad Kranjem.

Kresovi na Obali
V občinah Slovenskega primorja drevi so prižgali šest večjih kresov. Tradicionalna kresova sta nekaj ur pred 1. majem zagorela v bližini portoroške marine in na travniku ob nekdanjih strunjanskih solinah. Obalna sindikalna organizacija je pripravila tradicionalno kresovanje na Markovcu v Kopru, sicer pa so kresovanja v koprski občini še v Podgorju, Rakitovcu in Truškah.
Posebnih dovoljenj za kurjenje, razen za javne prireditve, ni treba imeti, dobro pa je o tem obvestiti gasilce. Gum, plastike in podobnih odpadkov ni dovoljeno kuriti, prav tako ni dovoljeno v ogenj metati eksplozivnih teles.