Foto:
Foto:
Enotne kartice za javni promet

V sistemu za zdaj sodeluje 35 prevoznikov, ki izvajajo medkrajevni linijski promet, tako avtobusni kot železniški, ter LPP in Marprom. V drugi fazi naj bi se vključili tudi drugi prevozniki. Projekta je naročilo ministrstvo za infrastrukturo, izvajalec pa je konzorcij podjetij SŽ-Potniški promet, Ljubljanski potniški promet (LPP), Marprom, SŽ in Prometni institut Ljubljana.

V prvem testnem obdobju bodo sistem s prvim septembrom najprej začeli uporabljati le dijaki in študenti, ki predstavljajo glavnino uporabnikov javnega potniškega prometa. Dijakov, ki uporabljajo javni prevoz, je okoli 56.000, študentov dobrih 34.000, ob tem pa je v izobraževanje vključenih nekaj več kot 2.000 odraslih. Predprodaja vozovnic se bo začela že v ponedeljek, 29. avgusta, cene subvencioniranih vozovnic pa bodo zanje ostajale enake kot lani.

Vodja projekta Primož Kranjec je medtem izpostavil, da gre za rešitev, ki je v okoliških državah še ne poznajo. "Ni rešitve, kjer bi bil integrirani javni potniški sistem organiziran na ravni države in temeljil na elektronski kartici. Naša rešitev je tako inovativna na evropski ravni," je poudaril.

Kako deluje?
Potnik mora na prodajnem mestu prevoznika kupiti vozovnico, ki jo bo nato naložil na elektronsko kartico. Podatki o prodaji pa se bodo prenesli v informacijski sistem upravljavca integriranega javnega potniškega prometa, zato bo sistem pregleden.

Da je šlo za velik zalogaj, pri katerem so ustvarili učinkovit sistem, je poudarila tudi Suzana Habjanič z ministrstva za infrastrukturo. "Želeli smo omogočiti prestopanje z enega na drugo prevozno sredstvo, to prestopanje pa naj bi bilo čim lažje in uporabno za potnika," je dejala.

Uporabniku se z novo vozovnico ne bo treba odločiti za enega ponudnika prevoznih storitev, ampak bo lahko uporabljal vse, ki so vključeni v nov sistem. Prevozniki ob tem pričakujejo, da se bo vse več ljudi odločalo za javni potniški promet.

Enotne kartice za javni promet