Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po svojem 28. vzponu na vrh Everesta, ki ga je uspešno opravil v torek, se je slavni šerpa Kami Rita vrnil v objem družine in prijateljev, v nepalsko prestolnico Katmandu, kjer so mu oblasti priredile sprejem, vreden narodnega junaka, še predtem pa so se mu poklonili kolegi šerpe in drugi člani tesno povezane skupnosti.

"Če mi bo zdravje dopuščalo, bom naslednje leto spet plezal," je ob tem napovedal 53-letnik, ki je na vrhu 8849 metrov visoke gore v zadnjem tednu stal kar dvakrat. Prvič je sicer goro osvojil leta 1994, nato pa se nanjo povzpel vsako leto vsaj enkrat, izjeme so bila leta 2014, 2015 in 2020, ko so nepalske oblasti vzpone na goro prepovedale zaradi vremenskih razmer oz. pandemije.

Letos, ko so v Katmanduju izdali rekordno število dovoljenj za vzpone (478), se sicer z Everestom povezani rekordi nizajo kot po tekočem traku. Najprej je šerpa Pa Dava izenačil rekord Kamija Rite iz lanskega leta (26 vzponov), nato pa je Rita svojim prejšnjim vzponom dodal še dva in se tako znova zasidral na vrhu lestvice ljudi z največ vzponi.

Na letališču so helikopter Kamija Rite, s katerim se je ta vrnil iz baznega tabora pod Everestom v Katmandu, pričakali sorodniki, prijatelji in drugi člani tesno povezane skupnosti šerp. Foto: Reuters
Na letališču so helikopter Kamija Rite, s katerim se je ta vrnil iz baznega tabora pod Everestom v Katmandu, pričakali sorodniki, prijatelji in drugi člani tesno povezane skupnosti šerp. Foto: Reuters

Prejšnji teden je rekord postavil tudi britanski alpinist Kenton Cool, ki je na vrh Everesta priplezal še 17., s čimer je postal tujec z največ vzponi.

Večina preostalih alpinistov na lestvici je domačinov, šerp, ki prihajajo iz okrožja Solukhumbu, torej območja, kjer se vršaci drug poleg drugega dvigajo v nebo in po katerih plezajo že od malih nog. Šerpe se preživljajo tako, da vodijo tuje alpiniste na Everest in druge himalajske gore, alpinistični turizem pa spodbuja tudi (sicer precej obubožana) država, ki si tako zagotavlja reden prihodek.

Letošnja sezona vzponov se bo po pričakovanjih končala v naslednjih dneh, saj vremenoslovci napovedujejo začetek monsunskega deževja. Kljub temu da so vzponi na najvišjo goro sveta vse dostopnejši in zato vse bolj priljubljeni, pa to še vedno ostaja nevaren podvig. Letos je na poti na vrh umrlo 11 alpinistov, trije so še pogrešani.