Občina mora za vsako zadolževanje, pri katerem črpanje in odplačilo nista v istem proračunskem letu, pridobiti soglasje ministrstva za finance. Foto: BoBo
Občina mora za vsako zadolževanje, pri katerem črpanje in odplačilo nista v istem proračunskem letu, pridobiti soglasje ministrstva za finance. Foto: BoBo
Dars
Z Darsom sta se občini že dogovorili za poravnavo dolgov. Foto: BoBo

Občina Logatec ima blokiran račun od marca zaradi sodbe, da mora Petrolu plačati 2,2 milijona evrov zaradi zapletov pri prodaji zemljišč. Isto zemljišče naj bi namreč občinski funkcionarji prodali dvakrat.

Prav tako je zaradi izvršbe blokiran račun Občine Slovenska Bistrica, ki mora Slovenskim železnicam vrniti leta 1999 plačano nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Slovenske železnice so na sodišču namreč dosegle odpravo te odločbe.

Z dolgovi se spopada tudi Občina Šentilj, ki denar dolguje Družbi za avtoceste v RS, a župan Edvard Čagran zagotavlja, da so zadevo pred nekaj meseci že rešili. Šlo je za dolg z glavnico okoli 300.000 evrov. "Ko je zadeva prišla do davčne uprave, smo se z Darsom takoj uspeli dogovoriti. Občina je stalno normalno poslovala. Naši računi niso bili blokirani niti eno uro," poudarja.

Tudi v Pesnici zatrjujejo, da občina nima blokiranega računa. "V aprilu 2011 je prišlo samo do začasnega zasega sredstev na transakcijskem računu proračuna zaradi zahtevka Darsa za vračilo preveč pobranega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v preteklih letih. Ko smo z Darsom podpisali sporazum o vračilu sredstev, so nam začasno zasežena sredstva na transakcijskem računu sprostili. V tem času je Občina Pesnica nemoteno izvajala in financirala vse zakonske naloge in prevzete obveznosti," so pojasnili.

Medtem pa Občini Šalovci težave povzroča zadolženost za 4 milijone evrov. Župan Iztok Fartek pravi, da so za to krivi grehi iz preteklih let, ko se določene investicije niso plačevale, predvsem gradnja cest, ali pa se je celo šlo v investicije brez potrebnih sredstev, kot je, na primer, gradnja vodovodnega omrežja v nekaterih vaseh. "Jemali so se krediti in lizingi in v situaciji, v kakršni smo danes, je normalno, da upniki iščejo svoj denar, mi pa denarja nimamo."

Kot najbolj pereč problem je navedel čakanje na nekaj več kot milijon evrov, ki jim ga je za gradnjo vodovodnega omrežja v vasi Šalovci država sprva obljubila, nato pa ob objavi načrta za Pomurski vodovod zamrznila.

Prezadolžena je še Občina Gornji Petrovci, zaradi česar je že dobila tudi negativno mnenje Računskega sodišča.

"Zadolževanje je ustrezno omejeno"
Občina se sicer po zakonu lahko zadolži za kakršno koli vsoto, če letni obrok vračila ne preseže osmih odstotkov realiziranih prihodkov v letu pred letom zadolževanja. In na ministrstvu za finance pravijo, da je s tem zadolževanje občin ustrezno omejeno. "Praksa dosedanjega zadolževanja občin je pokazala, da te brez težav pri tekočem poslovanju tako omejeno zadolžitev lahko tudi servisirajo," so povedli.

Pri zadolževanju občin je po besedah Računskega sodišča treba upoštevati tudi medgeneracijsko pravičnost. "Če gre za investicijo, denimo šolo, ki jo bodo koristile še naslednje generacije, je smiselno, da se breme razporedi tudi nanje," menijo.