Glede na poročilo nadzornega sveta RTV Slovenija je bilo delo zavoda v preteklem letu dobro. Foto: MMC RTV SLO
Glede na poročilo nadzornega sveta RTV Slovenija je bilo delo zavoda v preteklem letu dobro. Foto: MMC RTV SLO

Šetinc je povedal, da je RTV kljub vsem težavam, s katerimi se je v preteklem letu spopadal, na koncu zdovoljil pričakovanja gledalcev, solidno pa naj bi bilo tudi poslovanje zavoda.

Poslovanje RTV-ja
Po Šetinčevih besedah je bilo poslovanje javnega zavoda solidno, poslovni rezultat pa pozitiven, čeprav bo treba počakati na poročilo revizijske komisije, da bodo vidni dejanski rezultati. "Še vedno naj bi bile vidne težave iz preteklih let, ko je RTV štiri leta beležil padec gledanosti, kar je zmanjšalo prihodke od oglaševanja, ne glede na povečanje minut, namenjenih oglaševalcem," je ugotavljal Šetinc, ki je poudaril tudi to, da financiranje RTV-ja od leta 2006 zaostaja za inflacijo, kar po mnenju nadzornega sveta prav tako ne pripomore k boljšemu finančnemu stanju, čeprav RTV zmanjšuje stroške in omejuje porabo.

Marko Filli, generalni direktor RTV-ja, je preteklo leto prav tako označil za zelo burno in nenavadno. Po njegovem mnenju je bilo delo zavoda kljub vsem pretresom, menjavam vodstva in urednikov, stavke in manj denarja dokaj uspešno, upa pa, da bo RTV v prihodnje posloval še bolje in da se bo trend uspešnega poslovanja pokazal na kakovostnih programskih vsebinah.

Filli je kot enega izmed ukrepov za zmanjševanje stroškov omenil spremembe razmerja med zaposlenimi na RTV-ju in honorarnimi sodelavci, ki jih je po njegovem mnenju preveč, in bo treba njihovo število zmanjšati, pri čemer naj bi povečali število redno zaposlenih.

Prihodnost RTV-ja je MMC
Pomen MMC-ja so izpostavili vsi predstavniki zavoda, navzoči na seji odbora. Predsednik programskega sveta Jernej Pikalo je povedal, da je MMC vse pomembnejši člen RTV-ja in da mu je treba posvetiti posebno pozornost. Po Pikalovih besedah je bila ustanovljena posebna komisija, ki se ukvarja izključno z multimedijskim centrom in bo poskušal najti rešitve za odpravo tehnične zaostalosti v primerjavi z drugimi spletnimi portali. Pikalo je posebej poudaril, da so MMC-jeve težave zgolj tehnične narave.

"Razvoj MMC-ja pomeni najpomembnejši razvojni program RTV-ja," je dejal predsednik nadzornega sveta Šetinc, ki je prepričan, da je prihodnost zavoda odvisna od uspešnosti portala. Po mnenju Marka Fillija pa bi bilo treba MMC reorganizirati, da ne bi bil več samostojna enota RTV-ja, ampak bi bil povezan z drugimi enotami in bi vsebine portala ustvarjali skupaj in "produkte naših ustvarjalcev uporabili večkrat". S Fillijem se je strinjal tudi Šetinc.

Uspešna digitalizacija
Nadzorniki so spremljali prehod iz analognega oddajanja programov na digitalno, kar je po njihovem mnenju velik napredek slovenskega medijskega prostora.

Sklep odbora
Odbor je po koncu seje sprejel sklep, da so bili seznanjeni s poročilom nadzornega sveta RTV-ja.