Predsednik nadzornega sveta Lenart Šetinc je poudaril, da je iz poročila razvidno, da je bil finančni položaj javne televizije v letu 2011 ogrožen z več vidikov. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik nadzornega sveta Lenart Šetinc je poudaril, da je iz poročila razvidno, da je bil finančni položaj javne televizije v letu 2011 ogrožen z več vidikov. Foto: MMC RTV SLO
Odbor DZ-ja predlaga razrešitev nadzornikov RTVS-ja

Za sklep je glasovalo 11 članov odbora, proti pa sedem članov. Večina članov odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino je na seji tudi zavrnila poročilo nadzornega sveta RTV Slovenija za leto 2011 ter ga ocenila kot nepopolnega in zavajajočega.

"Nadzorni svet DZ samo seznani z ugotovitvami"
Predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Lenart Šetinc pa je opozoril, da sta oba sklepa odbora brezpredmetna. "Na odboru so najprej glasovali o tem, ali sprejemajo poročilo NS ali ne. Ni pristojnost odbora, da sprejema poročilo NS. Zakon pravi, da NS poslance samo seznani s svojimi ugotovitvami," je pojasnil za MMC.

Spomnil je tudi, da zakon o RTV-ju ne predvideva predčasne razrešitve članov programskega in nadzornega sveta. "Obstajata le dva načina predhodnega končanja mandata. To je, če član programskega ali nadzornega sveta ne izpolnjuje več pogojev, ki veljajo za to članstvo. In drugič, če kakšen od članov odstopi," je povedal.

"To je pritisk na člane nadzornega sveta"
"To je pritisk na člane nadzornega sveta. Ne verjamem v to, da bi predlagali nezakonito razrešitev. To se mi zdi za organ DZ-ja nezaslišano," je prepričan. Sklep sicer ni zavezujoč, "ampak daje pa neko sporočilo".

"To je pritisk na avtonomijo organov. Ravno to je razlog, zakaj ni mogoče razrešiti članov programskega in nadzornega sveta. Da bi avtonomno in neodvisno opravljali svojo funkcijo v svojem mandatu. Takšen sklep odbora, ki je sicer brezpredmeten, vzpostavlja pritisk na delo organa, še posebej, ker je RTV v težkem položaju. Ni jasno, kakšen bo prispevek leta 2013, ker ima že nekaj let enake prihodke, stroški pa rastejo," je poudaril.

Šetinc je na seji pojasnil, da je iz poročila razvidno, da je bil finančni položaj javne televizije v letu 2011 ogrožen z več vidikov, med drugim tudi zaradi izpada rtv-prispevka. Dejal je, da je kljub vsemu RTV SLO v letu 2011 posloval zadovoljivo in brez izgub.

Potrata: Poročilo je eno boljših
Kot zavajajoče in nepopolno so poročilo sveta ocenili v koalicijskih strankah. Jožef Jerovšek (SDS) je pripomnil, da "smo priča ustvarjanju panike v javnosti, da se bo zavod RTVS zdaj zdaj sesul".

Za Majdo Potrata iz SD-ja pa poročilo nikakor ni zavajajoče in nepopolno, ampak je eno boljših. V povezavi s 400 honorarnimi delavci, ki jim RTVS ni podaljšal pogodb, pa je dejala, da se je sicer delež pogodbenih delavcev zmanjševal na račun rednih.

Odbor DZ-ja predlaga razrešitev nadzornikov RTVS-ja