Domača delovna sila se pri sezonskih delih ni obnesla najbolje. Foto: MMC RTV SLO
Domača delovna sila se pri sezonskih delih ni obnesla najbolje. Foto: MMC RTV SLO
Iskanje dela
V Sloveniji je na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih več kot 107 tisoč brezposelnih. Foto: BoBo
Sezonska dela

Konec junija je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih več kot 107 tisoč brezposelnih oseb. Delodajalci temu podatku navkljub zaposlujejo delavce iz tujine - Slovenci se za sezonska dela ne odločajo, prav tako pa delodajalci z njimi niso najbolj zadovoljni, je za TV Dnevnik poročal Goran Rovan.

1. primer, kjer se domača delovna sila ni najbolje obnesla
V krškem Evrosadu vsako leto za obiranje najamejo okoli 350 sezonskih delavcev, predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije, ki pa niso nič cenejši kot domači. "Na koncu, ko seveda damo vse stroške skupaj, je približno isto, vendar moramo vedeti, da nekako smo omejeni. V zelo kratkem času obiralnega okna, več sort je in je v tem času seveda učinek zelo pomemben in ta učinek je pri teh delavcih iz Bosne in pa iz Srbije dosti večji," je pojasnil direktor podjetja Boštjan Kozole.

V primerjavi s slovenskimi delavci so namreč tuji delavci učinkovitejši za od 30 do 40 odstotkov.

In zakaj ti prihajajo k nam? Edina Karlić iz Bosne in Hercegovine odgovarja, da zato, ker doma ne dobi dela in s sezonskim delom tako omogoči šolanje hčerki na fakulteti.

2. primer, kjer se domača delovna sila ni obnesla najbolje
V sadovnjakih se delavci iz Evropske unije do zdaj niso obnesli, boljši so, kot kaže, za dela v hmeljiščih. "Za delo v hmeljiščih so večinoma romunski delavci. Razen kar je traktorskih del, če potrebuješ kakšnega traktorista, so potem to Slovenci," pojasnjuje Oto Šporn, kmetovalec iz Parižlja.

In zakaj romunski delavci, zakaj ne Slovenci? "Logično zato, ker slovenski delavci nočejo delati, premalo jim je plačano in se jim zdi delo na zemlji izpod časti," odgovarja Šporn.

Sezonsko delo lahko brezposelni odklonijo
Čeprav jih je veliko prijavljenih na naših zavodih za zaposlovanje, ti lahko odklonijo sezonsko delo. "Delo lahko odklonijo, vendar tisti, ki delo sprejmejo, kar zaslužijo več kot 200 evrov, se jim nadomestilo zniža. To pomeni, da ljudje preračunajo, kaj se jim bolj splača," je povedala Bojana Grilc iz Evrosada.

Tako tudi tisti, ki se odločijo, kmalu odnehajo. Le redki vztrajajo do konca. "Delo je kar razgibano, zadovoljna sem, malo smo tukaj, malo tam, malo pri jabolkih, malo pri breskvah ... Meni to delo zelo odgovarja," pa je svojo izkušnjo delila iskalka zaposlitve Silva Novak.

Najbolj pridni lahko tako zaslužijo na mesec od 600 do 800 evrov, ob tem pa dobijo plačano tudi prehrano in prevoz na delo, tujci pa še prenočišče in delovni vizum.

Sezonska dela