Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Vlada je sklenila, da v noči na 1. januar 2022 gostom gostinskih obratov, tako samostojnih kot tistih na primer v sklopu hotelov, omogoči daljše večerje. T. i. silvestrske večerje so namreč za gostince pomemben vir prihodka," je v uvodu na novinarski konferenci vlade povedala Polona Rifelj, državna sekretarka z ministrstva za gospodarstvo.

Predpraznični vladni odlok

Božič in novo leto
Ne glede na siceršnjo prepoved zbiranja zunaj družinskega kroga bodo na božič 24. in 25. decembra ter na silvestrovo 31. decembra in 1. januarja dovoljena zasebna zbiranja oseb iz do največ treh gospodinjstev.

Pogoji:
- vsi starejši od šest let morajo pred druženjem opraviti hitri test za samotestiranje,
- zbiranje naj bo omejeno na širši družinski krog in notranje prostore.

Silvestrovanje v gostilnah:
- v noči z 31. decembra na 1. januarja delovni čas gostinskih lokalov ni omejen,
- vsi gostje, tako cepljeni kot prebolevniki, morajo opraviti PCR ali hitri test, ta pa ne sme biti starejši od 12 ur,
- hitre teste za samotestiranje gostov pred vstopom morajo zagotoviti tudi gostinski lokali in za izvajanje samotestiranja določiti primerno mesto - samotestiranje poteka pod nadzorom gostinca;
- za namen dokazovanja samotestiranja odgovorna oseba izpolni evidenčni list, ki vsebuje datum samotestiranja, rezultat testa in podpis testirane osebe.

Novi vladni odlok določa tudi:
- uporabniki storitev izkazujejo pogoj PCT z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa,
- nastopajoči na vajah za kulturno prireditev so izjema od obvezne uporabe zaščitne maske,
- prepovedano je konzumiranje prevzete hrane in pijače ob in na prevzemnih mestih,
- je največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah 750.

Delovni čas, ko je dovoljena strežba hrane in pijače, na silvestrsko noč tako ne bo omejen z vladnim odlokom. Čisto vsi gostje, tudi cepljeni in prebolevniki, pa bodo morali imeti negativni izvid testa (PCR-test ali hitri test HAG), ki ne bo smel biti starejši od 12 ur. "Če gostje ob prihodu nimajo opravljenega negativnega testa, morajo lastniki lokala zagotoviti dovolj hitrih testov za samotestiranje. Gost se tako lahko ob nadzoru gostinca testira neposredno pred vstopom v gostinski obrat," je povedala.

Rifelj je ob tem spomnila, da še vedno velja "sedeči režim" in da morajo gostilne na vhodu jasno navesti, "koliko gostov je v tem režimu lahko naenkrat prisotnih v lokalu". Na silvestrski večer bo dovoljena živa glasba, je še navedla državna sekretarka.

Na prostem novoletnega slavja ne bo

"Silvestrovanj na prostem ne bo iz enakega razloga, zaradi katerega je onemogočena strežba hrane in pijače v okviru sejmov na prostem. Te žal izjemno težko nadzorujemo in v času širjenja omikrona si povečanih tveganj za zdravje ljudi ne moremo privoščiti," je nadaljevala Rifelj.

Zasebna zbiranja do treh gospodinjstev

Na božični večer in na silvestrovo so sicer dovoljena zasebna zbiranja oseb iz do treh gospodinjstev.

Hitri testi veljajo 24 ur, PCR-test pa 48 ur

Hitri testi so po novem veljavni 24 ur, PCR-test pa 48 ur.

Od danes omejitve v trgovinah

Vlada je v sredo na dopisni seji s spremembo odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom določila omejitev števila strank v prodajalnah, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga glede na velikost prodajalne, in sicer bo dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine. Odlok tudi določa, da mora biti ob vhodu objavljena informacija o največjem številu strank, ki so lahko hkrati v prostoru prodajalne.

"Razumemo slabo voljo trgovcev, predvsem manjših, vendar je zdravje na prvem mestu. Vsaka odločitev, ki jo vlada v teh dneh sprejme, je težka in predvsem plod tehtanja različnih scenarijev ter sledenje največji koristi za vse državljane," je glede omejitve v trgovinah dejala državna sekretarka.

"Razumemo, da so dodatne omejitve za trgovce in gostince dodatno delo in da krnijo prihodke, a naj spomnim, da so bili na mizi še veliko bolj rigorozni predlogi, s katerimi se ministrstvo za gospodarstvo preprosto ni moglo strinjati," je Rifelj izpostavila, da so si v svetovalni skupini za covid-19 želeli bistveno strožje ukrepe.

Sorodna novica Mateja Logar: Vladi smo odsvetovali silvestrovanja v vseh oblikah

Spremembe glede karantene

Karantena ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom je obvezna za vse razen za cepljene s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 (s cepivi Biontecha in Pfizerja ali Moderne).

Kot je znano, je vodja svetovalne skupine Mateja Logar v Odmevih pojasnila, da so vladi odsvetovali silvestrovanja tako na prostem kot v zasebnih prostorih. Če pa ta že bodo, je treba na prostem prizorišče ograditi, v zaprtih prostorih pa izvajati hitre teste.

Višji stroški za trgovce

Trgovinsko zbornico Slovenije je omejitev ene stranke na 10 kvadratnih metrov presenetila. Po besedah predsednice zbornice Mariče Lah te odločitve niso pričakovali, saj se nihče z nobenega ministrstva glede novega omejevanja ni posvetoval z gospodarstvom.

"Menim, da bi bilo prav, da bi se. Vsaj tako smo počeli v prvi polovici covidne krize v preteklem letu. Prav bi bilo, da bi oživili način komuniciranja, ki smo ga imeli na začetku krize, in bi ukrepe kreirali skupaj," je povedala Lahova.

Predsednica zbornice razume, da se vlada odloča glede na trenutne razmere, a bi bilo po njenem mnenju vseeno racionalno, da bi sodelovala z glavnimi tremi gospodarskimi združenji, ki pokrivajo celotno slovensko gospodarstvo.

V trgovinah je po novem z 10 kvadratnimi metri omejena kvadratura na posameznega kupca. Foto: BoBo
V trgovinah je po novem z 10 kvadratnimi metri omejena kvadratura na posameznega kupca. Foto: BoBo

Kot je dejala, na zbornici razumejo tudi, da je svetovalna skupina glede na razmere vladi morala predlagati določene ukrepe. "Nikakor pa ne razumemo, da ti ukrepi ne posegajo enako v vse dejavnosti, ki imajo opravka s potrošniki, ampak so ukrepi tokrat doleteli samo trgovino," je opozorila.

Pojasnila je, da bodo ukrepe izvajali, obenem pa bodo na vlado naslovili predlog za povrnitev dela izgubljenega prihodka zaradi tega ukrepa. "Stroški v trgovini so zaradi tega ukrepa v trgovini večji, najeti bomo morali dodatne varnostnike za upravljanje vrst pred prodajalnami," je dejala Lah.

Podaljšanje delno povrnjenega izgubljenega dohodka

Vlada je sklenila podaljšati ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile ali zaradi obveznosti varstva otroka. "Trenutno velja do konca leta, podaljšujemo ga do konca februarja 2022," je še pojasnila državna sekretarka in navedla, da ta ukrep pomaga najranljivejšim, kot so med drugimi samozaposleni, ustanovitelji zavodov, zadrug in kmetij. Višina nadomestil se giblje od 250 evrov za 10 dni do 750 evrov za ves mesec.

V veljavi nova ukrepa