Z Matejo Logar se je pogovarjal voditelj Odmevov Igor E. Bergant. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Z Matejo Logar se je pogovarjal voditelj Odmevov Igor E. Bergant. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

"Trenutno je zaradi širjenja omikrona zadeva nekoliko problematična, tako kar zadeva prebolevnike kot tiste, ki so cepljeni samo dvakrat, tako da so v tem začetnem obdobju, ko se trudimo vsaj delno zamejiti širjenje omikrona, sprejeti strožji pogoji glede karantene," je v Odmevih pojasnila Mateja Logar, vodja svetovalne skupine ministra za zdravje za covid-19. Dodala je, da ko omikron postane prevladujoča različica, ta zaostritev karantene za visoko tvegane stike ne bo več smiselna. "Gre za visoko tvegane stike, stike znotraj družine oz. dolgotrajne stike, tukaj ne gre posploševati, da bodo morali vsi, ki so bili v stiku z nekom, ki je pozitiven, in so cepljeni ali prebolevniki, iti v karanteno," je pojasnila.

Sorodna novica V trgovinah omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov. Spremembe glede napotitve v karanteno.

Omejitev za trgovine, za gostilne pa ne

Glede omejitve strank v trgovinah je povedala, da so v svetovalni skupini predlagali tudi zmanjševanje števila oseb v gostinskih lokalih in povečevanje razdalj med mizami, a "od ministra za gospodarstvo je bilo ocenjeno, da ta predlog ne pride v poštev, tako da je ostalo pri omejitvi za trgovinsko dejavnost".

V čem je razlika med gostinsko hiško, ki ne sme imeti ponudbe, in vrtom lokala, kjer se ljudje gnetejo? "Gre za razliko, da je pri gostinski hiški šlo praviloma za to, da ljudje stojijo pri mizah, da ni sedeče postrežbe, v odloku, ki je že nekaj časa v veljavi, je predvideno to, da je mogoča postrežba pri sedečem režimu, ne pa stoje," je odgovorila in dodala, da so presodili, da imajo hiške večinoma mize brez stolov, tam pa se bo, tako Logar, dogajalo, da bo naenkrat pri mizi na majhnem prostoru veliko ljudi v tesnem stiku.

Silvestrovanja v zaprtih prostorih

Kakšno naj bo praznično druženje v zaprtih prostorih? "Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je treba za zaščito pred omikronom predvsem zmanjšati število stikov na minimum, to pomeni, da za prihajajoče praznike velja, tako kot prejšnje leto, da praznujemo v družinskem krogu, če pa se odločimo, da brez praznovanj ne moremo, je treba poskrbeti za varnost," je odgovorila. Po njenih besedah je pametno in odgovorno, če se odločimo za praznovanje zunaj družinskega kroga, da pred tem opravimo samotestiranje.

Kaj pa na prostem?

Kaj je svetovalna skupina predlagala vladi glede silvestrovanj na prostem? Logar je odgovorila, da v svetovalni skupini menijo, da to trenutno ni priporočljivo. "Svetovali smo proti vsem oblikam silvestrovanja, tako na prostem kot v zaprtih prostorih. Silvestrovanja na prostem ne bodo potekala, ker ni mogoče zagotoviti nadzora nad ljudmi, ki prihajajo na silvestrovanje," je odgovorila in dodala, da bi hipotetično sprejemljivo prizorišče na prostem moralo biti popolnoma ograjeno s štetjem ljudi. Ob tem je spomnila, da je v veljavi še vedno odlok, ki govori, da združevanja zunaj družinskega kroga niso dovoljena.

"Trenutno je predvideno, da bodo morali v lokalih, kjer bi potekala organizirana silvestrovanja, organizatorji imeti seznam gostov, ki bodo morali ne glede na njihov status cepljenosti ali prebolevnosti opraviti hitri antigenski test oz. pod nadzorom opraviti samotestiranje pred vstopom v lokal," je povedala glede silvestrovanj v notranjih prostorih. "Na ta način želimo zmanjšati tveganje za okužbe v času silvestrovanj v zaprtih prostorih," je sklenila pogovor.

Novi ukrepi omejujejo število strank v prodajalnah