Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada je na dopisni seji s spremembo odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19 določila omejitev števila strank v prodajalnah, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga glede na velikost prodajalne, in sicer bo dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine. Ukrep bo veljal od četrtka.

Odlok tudi določa, da bo morala biti ob vhodu objavljena informacija o največjem številu strank, ki so lahko hkrati v prostoru prodajalne.

Vlada je prav tako določila, da morajo od četrtka v karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom vsi razen cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 (s cepivi Biontecha in Pfizerja ali Moderne) v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vlada je tako sledila predlogu epidemiološke stroke.

Sorodna novica Mateja Logar: Vladi smo odsvetovali silvestrovanja v vseh oblikah

Novi ukrepi tudi v četrtek?

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in zdravstveni minister Janez Poklukar sta razkrila nekaj podrobnosti glede morebitnih novih vladnih ukrepov.

Za gostinstvo, tako Počivalšek, večje spremembe ukrepov niso predvidene. Za 31. december pa bi se lahko zgodilo, da se bo pred praznovanjem novega leta treba testirati na okužbo z novim koronavirusom, praznovanja pa bi lahko potekala tudi po 22. uri, ko morajo gostinski obrati trenutno končati obratovanje.

O sprejemanju ukrepov med božično-novoletnimi prazniki je ob obisku Zdravstvenega doma Postojna spregovoril tudi Poklukar, ki je napovedal, "da bo prav gotovo treba omejiti število gledalcev na športnih prireditvah". Po njegovem mnenju v tem trenutku namreč predstavljajo nepotrebno tveganje, ki ga lahko uravnotežijo z drugimi ukrepi, ki niso tako strogi. Med njimi je tudi sam naštel izvedbo silvestrskih večerij.

Glavnina ukrepov naj bi bila sprejeta v četrtek in bo predstavljena na tiskovni konferenci po seji vlade.

1255 okužb, šest smrti

Ob opravljenih 5561 PCR-testih so v torek potrdili 1255 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih izvidov testiranj je bil 22,6-odstoten.

Sorodna novica Trgovci: Dodatno omejevanje trgovske dejavnosti bi bilo lahko škodljivo

Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 649 covidnih bolnikov, od tega jih je 206 na intenzivni negi. V bolnišnicah zdravijo 16 bolnikov manj kot dan prej, na enotah intenzivne terapije pa enega bolnika več. Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih je star 18 let, na intenzivni negi pa 28, je objavila vlada. Umrlo je šest covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 17.256 aktivno okuženih, kar je 588 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1145, kar je 41 manj kot dan prej, 14-dnevno povprečje okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa 818, kar je 28 manj kot dan prej.

V torek so opravili tudi 74.974 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.244.497 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.182.326 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 411.198 oseb.

Zdravstvena nega je utrujena

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je obiskala Zdravstveni dom Kranj in cepilni center v kranjski vojašnici. Kadra zdravstvene nege v slovenskem zdravstvu je namreč kar za 25 odstotkov premalo, zaradi česar so obremenitve zelo velike. "Po dveh letih smo vsi že zelo zelo utrujeni," je poudarila.

"Razpolagamo lahko samo s tistim kadrom, ki ga imamo, in ga le še prerazporejamo s primarne na sekundarno raven in nazaj. Razmere so že zadnja dva meseca enake. Tudi če nekoliko popušča sprejem novih bolnikov na bolnišnične oddelke, pa so vsi tisti, ki se zdravijo, še vedno težki bolniki in je zdravstvena oskrba zahtevna," je pojasnila.

"Tisto, kar bi si res želeli in za kar bi zdaj vztrajali tudi do konca leta, je, da bi lahko vendarle enkrat zaključili to zgodbo in šli v leto 2022 varnejši in seveda bolj sproščeni," je med drugim dejala Ažman.

Poklukar zadovoljen s potekom akcije Dnevi cepljenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku Zdravstvenega doma Postojna v sklopu akcije Dnevi cepljenja poudaril, da je zadovoljen s potekom akcije.

Število okužb z različico omikron medtem raste, je tudi opomnil in povedal, da je v Sloveniji skupno potrjenih 19 primerov koronavirusne različice omikron, v še 39 primerih pa obstaja sum, da gre za novo različico.

Njegovi podatki se sicer ne ujemajo s podatki NLZOH-ja, ki navaja, da so skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo v Sloveniji doslej potrdili 28 okužb z omikronom.