Vasko Simoniti je z delom, opravljenim v štirih letih, zelo zadovoljen. Foto: EPA
Vasko Simoniti je z delom, opravljenim v štirih letih, zelo zadovoljen. Foto: EPA
Majda Širca
Majda Širca je prepričana, da bi ministrstvo za kulturo lahko naredilo več. Foto: MMC RTV SLO
Simoniti: Izpolnili vse obveze

Minister za kulturo je predstavil delovanje ministrstva v zadnjih štirih letih in se pohvalil z vrsto sprejetih zakonov, višjo finančno podporo ustvarjalcem in številnimi investicijami v kulturne nepremičnine.

Med njegovim ministrovanjem, pravi Simoniti, so sprejeli vrsto zakonov - še posebej je omenil zakon o RTV, ki je "evropsko primerljiv", zagotavlja večjo pozornost domači glasbeni ustvarjalnosti, socialno ogroženi prebivalci pa so plačevanja naročnine oproščeni. V štiriletnem mandatu so bili sprejeti tudi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o medijih, zakon o obveznem izvodu publikacij, zakon o varstvu kulturne dediščine, zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih in zakon o javni agenciji za knjigo, pravi Simoniti.

Širca: Obdobje, polno turbulenc
Na njegovo predstavitev dela se je že odzvala poslanka Zaresa Majda Širca, ki je mandat označila kot obdobje, polno turbulenc. Minister Vasko Simoniti je po Širčinih besedah s "trdimi izjavami" preprečeval kulturni dialog in poskrbel, da izplen ni bil tako dober, kot bi lahko bil.

Širca je poudarila, da je bil Simoniti tudi "šaljiv" minister, ob tem je spomnila na 1. april, na dan ko naj bi bil pred leti "na mizi" predlog zakona o RTV, ki naj bi po njenih besedah spremenil javno RTV v vladno RTV. Letos 1. aprila pa se je, tako Širca, zgodila "nedopustna zaplemba Kinodvora".

Določene dele Simonitijevega dela pa je Širca pohvalila - pozdravila je zakon o medijih oz. njegov del glede zaščite otrok pred neprimernimi vsebinami in izrazila zadovoljstvo nad tem, da se je minister distanciral od filmskega področja.

Simoniti: Izpolnili vse obveze