Vasko Simoniti je izpostavil, da je potrebna
Vasko Simoniti je izpostavil, da je potrebna "ničelna toleranca do politične korupcije sodstva ter Komisije za preprečevanje korupcije". Foto: BoBo

Človekove pravice in temeljne svoboščine se po prepričanju pobudnikov za ustanovitev odbora ne uresničujejo v celoti, ali pa jih del sodne kot tudi izvršne veje oblasti, ki sodstvo zlorablja za svoje interese ali ohranjanje privilegijev, celo krši. Cilj ustanovitve odbora je, da se v državi dosežejo pravni standardi, ki zagotavljajo stabilno družbo in varnost posameznikov.

Dopoldne je potekala 38. nujna seja odbora DZ-ja za pravosodje, ki je obravnaval sorodno tematiko. Posnetek je na voljo na RTV4D.

Član odbora Vasko Simoniti je poudaril, da je "sodstvo pristransko in uporablja vsa sredstva za izločitev politično neprimernih ljudi oziroma tistih, ki drugače mislijo, ter vzpostavitev kontinuitete s prejšnjim političnim sistemom".

Ob tem poudarja, da sodišča uporabljajo diskreditacijo in na podlagi domnev obtožijo posameznike. To je zanj nesprejemljivo. Opozarja tudi, "da je sodstvo politično skorumpirano".

Simoniti je tudi spomnil na nedavni primer, ko je sodni svet glede spornih fotografij opomnil predsednico ljubljanskega okrajnega sodišča Vesno Pavlič Pivk, da mora sodnik upoštevati, kako javnost doživlja okoliščine, ki bi lahko vzbujale dvom o njegovi objektivni nepristranskosti.

Po njegovem prepričanju je sodni svet ravnal prizanesljivo, kar kaže na to, da se ne zavedajo, kaj sodstvo pomeni. "Zgradili so si zaprt sistem, kjer sami sebe vzdržujejo in potrjujejo tako, da vzbujajo dvom," o sodstvu meni Simoniti. Pavlič Pivkova je po njegovem mnenju ideološko opredeljena in kot sodnica neverodostojna, zato bi jo bilo treba razrešiti.

Simoniti je ob tem še izpostavil, da je potrebna "ničelna toleranca do politične korupcije sodstva ter Komisije za preprečevanje korupcije".

Odbor bo opozarjal na zlorabe pravosodja
Odbor bo opozarjal na zlorabe pravosodja