ZSSS je na vlado in na poslance DZ-ja naslovila javno pismo, v katerem jih opozarja na kršenje pravic delavcev. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
ZSSS je na vlado in na poslance DZ-ja naslovila javno pismo, v katerem jih opozarja na kršenje pravic delavcev. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
Sindikati opozarjajo, da kršenje delavskih pravic vodi v stanje, kakršno je bilo v tekstilni tovarni v Daki v Bangladešu, v kateri je zaradi obupnih razmer pred nekaj meseci umrlo več kot tisoč delavk in delavcev. Foto: Reuters

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na vlado in poslance DZ-ja naslovila javno pismo, pod njim je podpisan njihov predsednik Dušan Semolič, ob mednarodnem dnevu dostojnega dela, ki ga Mednarodna konfederacija sindikatov (ITUC) obeležuje od leta 2008.

Letošnji mednarodni dan dostojnega dela poudarja pravico do sindikalnega organiziranja na vseh ravneh. V največji slovenski sindikalni centrali pa ob tem opozarjajo, da to pravico skušajo odriniti v imenu "večje gospodarske konkurenčnosti".

Med najbolj kritičnimi tovrstnimi primeri v svetu navajajo primer gradnje stadionov za svetovno nogometno prvenstvo v Katarju leta 2022, kjer je med 4. junijem in 8. avgustom, ko so temperature dosegle tudi 50 stopinj Celzija in več, umrlo kar 44 delavcev iz Nepala.

Mednarodna konfederacija sindikatov (ITUC) je zato pozvala predstavnike mednarodne nogometne zveze FIFA, naj ta takoj pristopi k popolnemu spoštovanju delavskih pravic, sicer bi se moralo Katarju odvzeti organizacija svetovnega prvenstva.

Naraščanje odpovedovanja kolektivnih pogodb
ZSSS opozarja, da se je kršenju pravice do poštenega plačila in neplačevanju prispevkov za različna socialna zavarovanja pridružil nove delodajalske težnje, in sicer odpovedovanje kolektivnih pogodb dejavnosti.

Delodajalci so tako že odpovedali kolektivno pogodbo za kemično in gumarsko industrijo in kolektivno pogodbo gradbenih dejavnosti.

Težnje delodajalcev naj bi bile po mnenju sindikalistov krčenje in celo ukinitev določenih, skozi desetletja priborjenih delavskih pravic, kot so plačan odmor za malico, povračilo potnih stroškov, dodatek za delovno dobo, ustrezna minimalna plača ...

Ob tem še opozarjajo, da je bilo v zadnjem letnem poročilu varuha človekovih pravic med drugim zapisano, da pobudniki poročajo tudi o primerih, ko jih delodajalci na različne načine "kaznujejo" zaradi članstva v sindikatu.

"Vsi vemo, kam vodi ta pot. V tekstilno tovarno v Daki v Bangladešu, v kateri je zaradi obupnih razmer pred nekaj meseci umrlo več kot tisoč delavk in delavcev. V kitajske tovarne Foxconn-a in Pegatron-a, ki pod izjemno velikimi pritiski izdelujejo popularen iPhone," so še zapisali v javnem pismu v ZSSS-ju.

EK pripravlja ohlapnejšo evropsko delavsko zakonodajo
Po navedbah ZSSS-ja je evropska komisija (EK) pred nekaj dnevi predstavila program "REFIT – pripravljeni za rast", ki med drugim skuša zmanjšati "bremena za podjetja". Kot eno izmed področij za zakonsko deregulacijo pa je EK navedel obveščanje in posvetovanje z delavci.