"Ocenjujem, da je to soglasje svojevrsten posmeh ne le osrednji medijski hiši, novinarjem in zaposlenim, temveč kar celotni javnosti," je za Radio Slovenija povedala Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS).

Na soglasje programskega sveta se je med drugim odzval Sindikat novinarjev Slovenija, ki je 17 članov Programskega sveta RTV pozval k odstopu. Z imenovanjem se po mnenju sindikata nadaljuje vrsta ravnanj, s katerimi ta vodilni organ javne radiotelevizije deluje proti javnostim in uzakonjenemu javnemu interesu. V novinarskih sindikatih jih zato pozivamo, da odstopijo. "Uroš Urbanija ne more biti direktor Televizije Slovenija, torej nosilec ene najvišjih funkcij na javni RTV, ki bi morala biti politično nepristranska, predvsem pa bi morala zasledovati javni interes," so med drugim zapisali.

Programski svet RTV Slovenija je podal soglasje k imenovanju nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanije za direktorja Televizije Slovenija. Predstavniki novinarjev ob tem opozarjajo na neprimernost in nekompetentnost kandidata ter na vnovično grožnjo neodvisnemu in profesionalnemu novinarstvu. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Programski svet RTV Slovenija je podal soglasje k imenovanju nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanije za direktorja Televizije Slovenija. Predstavniki novinarjev ob tem opozarjajo na neprimernost in nekompetentnost kandidata ter na vnovično grožnjo neodvisnemu in profesionalnemu novinarstvu. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Kot so zapisali v pozivu, je Urbanija kot direktor Urada vlade za komuniciranje na spletni strani
Ukoma redno objavljal tako imenovane "analize poročanja RTV Slovenija", s čimer si je vladni urad "prisvojil pooblastila, za katera nima zakonske podlage, in jih zlorabljal za pritisk na novinarje in novinarstvo s ciljem politične podreditve javne radiotelevizije. Z "analizami poročanja RTV Slovenija" na uradnih vladnih straneh je Ukom presegel svoja zakonska pooblastila ter posegel v temelje svobode govora novinarjev in svobode medijev".

Spomnili so na "finančno izčrpavanje javnih medijev, predvsem Slovenske tiskovne agencije, pri čemer je javnosti dobro znana vloga Uroša Urbanije, ki je kot direktor Ukoma več kot 300 dni odtegoval plačilo javnih sredstev javni službi STA".

Nadaljujejo, da je Urbanija v času službovanja na Ukomu z generalnim direktorjem RTV-ja Andrejem Grahom Whatmoughem sklenil Pogodbo o storitvah RTV Slovenija ob predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja, s katero je po njihovi oceni oškodoval javni zavod za skoraj pol milijona evrov, za kolikor RTV ni dobil plačanih opravljenih storitev.

Uroš Urbanija. Foto: Twitter
Uroš Urbanija. Foto: Twitter

"Gre za usklajeno delovanje, namenjeno razgradnji poslanstva javnega zavoda"
V Sindikatu novinarjev Slovenije zato menijo, da je "predhodno soglasje 17 članov programskega sveta k imenovanju Uroša Urbanije le pika na i v vrsti ravnanj aktualne sestave sveta, ki se večinsko ne ozira na notranja in zunanja pravila, njeno tehtanje in pristransko odločanje kaže na globoko neuravnoteženost njegove sestave. Gre tudi za usklajeno delovanje večjega dela programskega sveta in generalnega direktorja, ki je usmerjeno k razgradnji temeljnih načel in poslanstva tega javnega zavoda posebnega kulturnega in nacionalnega pomena."

Večini svetnikov med drugim očitajo, da so v nasprotju s predpisi 17. marca 2022 generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu zagotovili nov mandat, čeprav mu prejšnji ni potekel, in mu s tem podaljšala mandat prek zakonsko določenih štirih let. "Večina v sedanji sestavi programskega sveta tudi krši sprejeti Programsko-produkcijski načrt za leto 2022, z netransparentnim in sprotnim spreminjanjem programskih shem v Informativnem programu TVS povzroča veliko programsko škodo, saj kljub siromašenju programa prav zaradi takega ravnanja vodilnega programskega organa TV Slovenija ni mogla pravočasno nadomestiti ukinjenih ali s sporeda umaknjenih oddaj."

"Iz navedenih razlogov v novinarskih sindikatih utemeljeno domnevamo, da člani, ki kršijo drugi odstavek 17. člena ZRTVS-1, po katerem bi morali svoje delo opravljati neodvisno in nepristransko ter so dolžni uresničevati samo interese RTV Slovenija kot javne radiotelevizije, ter ne pripomorejo k dobremu delovanju in krepitvi ugleda javne radiotelevizije, kot bi morali po prvem odstavku 17. člena ZRTVS-1, ampak mu s svojim ravnanjem škodujejo, ne izpolnjujejo več pogojev za opravljanje svoje funkcije. Zato jih pozivamo, da nemudoma odstopijo," so še navedli.

Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Pozivi generalnemu direktorju, naj Urbanije ne imenuje
Generalnega direktorja pa so pozvali, naj Uroša Urbanije ne imenuje za direktorja javne televizije. "Njegovo imenovanje bo jasno sporočilo generalnega direktorja stavkajočim delavkam in delavcem, da 1. stavkovne zahteve po novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji ne bo uresničil, s čimer so pod vprašajem pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev oz. je pod vprašajem sklenitev stavkovnega sporazuma."

Tudi Društvo novinarjev Slovenije je generalnega direktorja zato pozvalo, naj Urbanije ne imenuje na čelo Televizije Slovenija. To se jim, kot so navedli v pozivu, zdi nedopustno z več vidikov. "Prvi je konflikt interesov, saj bo nekdanji vladni piarovec s tem nadrejen tudi Informativnemu programu Televizije Slovenija. Misliti, da bo nekdo, ki je bil po politični liniji imenovan na čelo organa, ki skrbi za komuniciranje vlade z javnostjo, lahko zagotavljal institucionalno in uredniško neodvisnost televizije, ki po statutu pripada celotni RTV Slovenija (RTVS), je utopično."

Zato ocenjujemo, da Uroš Urbanija predstavlja grožnjo neodvisnemu in profesionalnemu novinarstvu, ki je temelj informativnega programa javne radiotelevizije. Generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha pozivamo, da prevzame odgovornost in pri svoji presoji o imenovanju vsaj tokrat ravna apolitično, prisluhne novinarski stroki in ne prispeva k dodatnemu nižanju ugleda javnega zavoda z imenovanjem Urbanije na mesto direktorja TV Slovenija.

Društvo novinarjev Slovenije

Drugi razlog, ki ga navajajo, je nespodobnost. "Urbanija je bil tisti vladni uradnik, ki je posegal v uredniško in novinarsko avtonomijo RTVS z neposrednimi pritiski v obliki svojih "analiz" poročanja. Zdaj pa bo torej prevzel vodenje tudi uredniško-novinarske ekipe, ki jo je kritiziral, in bo celo s pozicije neposrednega šefa in z vzvodi, ki so na voljo delodajalcu, lahko dodatno pritiskal na novinarje, da bodo delali po njegovem nareku," so zapisali.

Kot tretjega pa navajajo kandidatovo nekompetentnost, saj "nima zadostnega strokovnega znanja za vodenje tako pomembne in obsežne produkcije, kot je celoten nabor vsebin javne televizije. Svoje nerazumevanje in nepoznavanje televizijskega novinarstva je dokazal tudi s tako imenovanimi analizami. Jasno je tudi, da ne uživa podpore novinarskega kolektiva, ki trenutno stavka prav zaradi tega, ker mu vodstvo ne zagotavlja avtonomije in možnosti profesionalnega dela".

Ob tem so še spomnili, da je Uroš Urbanija človek, ki je na čelu vladnega urada za komuniciranje za več kot 300 dni prekinil zakonsko zahtevano financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije in jo skoraj spravil v stečaj.

"Generalnega direktorja pozivamo, naj vsaj tokrat ravna apolitično"
"Zato ocenjujemo, da Uroš Urbanija predstavlja grožnjo neodvisnemu in profesionalnemu novinarstvu, ki je temelj informativnega programa javne radiotelevizije. Generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha pozivamo, da prevzame odgovornost in pri svoji presoji o imenovanju vsaj tokrat ravna apolitično, prisluhne novinarski stroki in ne prispeva k dodatnemu nižanju ugleda javnega zavoda z imenovanjem Urbanije na mesto direktorja TV Sovenija," so sklenili.

Grah Whatmough se bo odločil prihodnji teden

Uroš Urbanija je kot prioriteto v svojem programu med drugim navedel povezovanje, sodelovanje in normalizacijo razmer v hiši. Zdaj mora Urbanijo potrditi še generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, ki se bo s kandidatom pogovoril prihodnji teden.