Po mnenju sindikata upokojencev so oskrbovanci domov za starejše občane v primeru tistih, ki potrebujejo dodatno oskrbo zaradi covida-19, deležni nepreglednega zaračunavanja storitev. Foto: BoBo
Po mnenju sindikata upokojencev so oskrbovanci domov za starejše občane v primeru tistih, ki potrebujejo dodatno oskrbo zaradi covida-19, deležni nepreglednega zaračunavanja storitev. Foto: BoBo

V Sindikatu upokojencev Slovenije, ki ga vodi Frančiška Ćetković, v zadnjem času prejemajo vrsto pritožb in vprašanj stanovalcev domov za starejše in njihovih svojcev glede zaračunavanja storitev oziroma razvrščanja stanovalcev domov v višje kategorije oskrbe po prebolelem covidu-19 in drugih boleznih.

Zavedajo se, da številni oskrbovanci potrebujejo dodatno zdravstveno in socialno oskrbo, vendar pa pri razvrščanju v višje kategorije oskrbe po njihovem mnenju zaračunavanje storitev ni pregledno.

Sorodna novica Minister Cigler Kralj: "V kratkem času na voljo novih 2000 mest za nastanitev starejših"

Vprašanja so povezana z razmejitvijo zdravstvenih storitev, ki se ne smejo dodatno zaračunavati, in storitvami socialne oskrbe, ki jih plačujejo stanovalci domov za starejše. Sindikat poudarja, da so številni starejši v domovih za starejše umirali, šele podrobnejše analize in preiskave pa bodo pokazale, ali je bilo za stanovalce domov ustrezno poskrbljeno in ali so bili ti deležni ustrezne zdravstvene oskrbe.

"Povsem nesprejemljivo je, da morajo tisti, ki so preboleli covid-19, zdaj nositi še stroške zaradi potreb po dodatni zdravstveni ali socialni oskrbi, pacienti, ki ostanejo v bolnišnicah na negovalnih oddelkih, pa ne plačajo ničesar, kar pomeni, da gre za neenakopraven položaj," še opozarja sindikat upokojencev.

Sindikat: Denar za dodatne stroške naj zagotovi ZZZS

Sindikat zato zahteva, da odgovorni stanovalce domov in javnost natančno obvestijo o dodatnih storitvah zdravstvene nege in o dodatnih storitvah socialne oskrbe, ki jo zaračunavajo po prestani bolezni covid-19 in drugih obolenjih. Kot pravijo, mora denar za dodatne stroške obravnave domovom za starejše zagotoviti zavod za zdravstveno zavarovanje oziroma državni proračun države, nikakor pa jih ne sme zaračunavati stanovalcem.

Povsem nesprejemljivo je, da morajo tisti, ki so preboleli covid-19, zdaj nositi še stroške zaradi potreb po dodatni zdravstveni ali socialni oskrbi, pacienti, ki ostanejo v bolnišnicah na negovalnih oddelkih, pa ne plačajo ničesar, kar pomeni, da gre za neenakopraven položaj," še opozarja sindikat upokojencev.

Sindikat upokojencev Slovenije

V sindikatu tudi menijo, da je vsem stanovalcem domov, ki potrebujejo dodatno oskrbo, treba zagotoviti dodatek za pomoč in oskrbo ter šele nato zaračunavati višje cene storitev zaradi prekvalifikacije v višjo stopnjo oskrbe.

Zato vladi predlagajo, da po hitrem postopku pripravi spremembo zakona, ki ureja varstveni dodatek, tako da bo ta pripadal tudi stanovalcem domov za starejše in da upokojencem pravica do varstvenega dodatka ne bo omejena s starostjo.

Ob tem od vlade pričakuje tudi informacije o tem, kaj se dogaja z zakonom o dolgotrajni oskrbi, ki je bil v javni razpravi.

Kot še dodajajo v sindikatu upokojencev, je ob vsem dogajanju v domovih za starejše in vedno hujših stiskah starejših, ki ostajajo doma brez pomoči, zakon o dolgotrajni oskrbi več kot potreben.