Po podatkih sledilnika za covid je zdaj v državi 20.501 aktiven primer okužbe z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 1193 okuženih, na intenzivnih enotah se jih zdravi 188.

Delež okuženih na PCR- oziroma "navadnih" testih je še vedno visok, 28,2-odstoten. Ob 5966 testih jih je bilo pozitivnih 1680.

Podatki o testih za zadnje dni. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Podatki o testih za zadnje dni. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Opravljenih je bilo 17.531 hitrih antigenskih testov. 821 jih je bilo pozitivnih, kar je 4,7 odstotka.

Zadnje dni je bilo dnevno potrjenih okužb manj, kar je mogoče pripisati praznikom in koncu tedna, ko se običajno testira precej manj ljudi. V prihodnjih delovnikih pa bo mogoče meriti tudi učinek novoletnih druženj, ki bi lahko prinesel porast okužb.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev v Sloveniji znaša 972, je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Najslabše je na Posavskem, kjer incidenca znaša 1949.

V ponedeljek je umrlo 30 ljudi s covidom-19, od tega 20 v bolnišnicah, 10 v domovih za ostarele. Doslej je s covidom-19 po podatkih sledilnika za covid umrlo 2868 ljudi.

Kacin o sproščanju ukrepov

V zvezi z odločitvami o nadaljnjem sproščanju ukrepov je Kacin napovedal, da bo vlada o tem v ožji zasedbi pristojnih ministrov ter predstavniki svetovalne skupine, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterih bolnišnic znova razpravljala v sredo. A kot je dejal, "nastavki res niso najboljši". Ob tem je spomnil, da načrt sproščanja ukrepov predvideva odprtje servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev in prvega triletja osnovnih šol v tretji, oranžni fazi, ko število okužb zdrsne na manj kot tisoč in je hospitaliziranih manj kot tisoč bolnikov.

Cigler Kralj: Po zavodih cepljenih skoraj 10.000 ljudi

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je na konferenci navedel, da je bilo po socialnovarstvenih zavodih doslej cepljenih 1848 zaposlenih in 8116 uporabnikov. Zavodi bodo še danes (torek) prejeli dodatnih 2199 odmerkov cepiva.

Covid-19 je prebolelo 10.036 stanovalcev domov za starejše in 3789 zaposlenih.

Kot je v oddaji Premagajmo covid-19 dejal dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, je odstotek cepljenih zaposlenih v domovih za starejše občane nizek: cepljenih je bilo le okoli 15 odstotkov.

"Normalno poteka tudi testiranje zaposlenih. Pred časom smo ugotovili, da je najtežje zajeziti okužbe, če so nosilci okužbe asimptomatski, čeprav so izvedeni vsi zaščitni ukrepi. Zato je pomembno, da se že nekaj časa izvajajo testiranja s hitrimi testi," je povedal. Ministrstvo je zato razširilo krog tistih, ki se hitro testirajo, z izvajalci pomoči na domu, izvajalci socialnovarstvenih programov.

Domovi za ostarele sprejemajo tudi nove stanovalce, namestiti jih je treba v sivo cono za teden dni. Osmi dan se izvede testiranje. Če je test negativen, se preselijo v belo cono.

Okužbe zadnjih sedem dni

Nedelja - 744
Sobota - 725
Petek - 388
Četrtek - 1752
Sreda - 2412
Torek - 2410
Ponedeljek - 1957

Kacin o primeru smrti v domu za starejše

Novinarji so Kacina prosili tudi za komentar primera osebe, ki je umrla nekaj ur po cepljenju. Kacin je odvrnil, da ima na razpolago podatke o primeru, a ne more potrditi, da gre za isto zadevo.

Gre za "zelo staro" osebo iz enega od domov za starejše. Tako kot drugi se je sama odločila za cepljenje. "Tudi ta oseba je bila cepljena. Potem pa je prišlo do ponovitve incidenta, ki ga je oseba že imela. Šlo je za ponovljen infarkt. In življenje se je izteklo," je izjavil.

Takoj po dogodku so strokovnjaki ocenili, da do predčasnega izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja, temveč zaradi ponovljenega srčnega infarkta. Oblikovana bo še komisija, sestavljena iz neodvisnih strokovnjakov, ki bo dogodek dodatno preverila in izdala poročilo.

Magajne: Preiskava bo končana v enem tednu

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je kasneje v izjavi za javnost pojasnila, da komisijo sestavljajo štirje člani, in sicer infektolog, internist, epidemiolog z NIJZ in predstavnik agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Taka skupina se po protokolu za cepljenje proti covidu-19 oblikuje za vsak primer težjega dogodka, ki sovpada s cepljenjem, je še navedla. Magajnejeva predvideva, da bo komisija, ki so jo zaprosili, da primer čim prej obravnava, preiskavo končala v enem tednu.

Skupini so že posredovali vso medicinsko dokumentacijo, povezano s primerom, ki je na ministrstvu po njenih besedah sicer niso odpirali. Zato tudi ni mogla komentirati Kacinovih navedb glede ponovljenega srčnega infarkta kot vzroka smrti in časa smrti. Po nekaterih informacijah naj bi oseba umrla že 29. novembra, dva dni po začetku cepljenja v Sloveniji. Potrdila pa je, da so na ministrstvu informacijo o tem s strani NIJZ prejeli v ponedeljek.
"Ko bo komisija svoje opravila, bo zelo jasno povedala, za kaj gre," je prepričana državna sekretarka. Po njenih besedah je prav, da se vsak dogodek razišče in ugotovi, za kaj gre.
"Vsako cepivo, ki je zdravilo, ima lahko neželene učinke. Kljub vsemu pa so v uporabo dana zdravila, ki imajo večjo korist kot morebitne stranke učinke, iz tega vidika verjamem v cepljenje in ko bom na vrsti, se bom tudi cepila," je napovedala. Na ministrstvu tudi ugotavljajo, da zanimanje za cepljenje proti covidu-19 med zdravstvenimi delavci narašča.

Podatki o hospitaliziranih. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Podatki o hospitaliziranih. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Cepivo prihaja

V Slovenijo je v ponedeljek prispela pošiljka s 16.575 odmerki cepiva proti novemu koronavirusu. Odmerki bodo namenjeni predvsem za zaposlene v zdravstvu. Kmalu bo prispela naslednja pošiljka, ki bo namenjena predvsem starejšim in kroničnim bolnikom. Osebni zdravniki že zbirajo prijave med svojimi bolniki, je za TV Slovenija poročala Rajka Pupovac. Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, bodo najprej cepili starejše od 80 let, nato od 70, nato od 60 let.

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Cepljenje za onkološke bolnike

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so za Slovensko tiskovno agencijo navedli, da se cepljenje proti covidu-19 zagotovo priporoča onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Pri tistih, ki se aktivno zdravijo, zlasti s kemoterapijo ali imunoterapijo, pa je potrebna individualna presoja, zato naj se posvetujejo z osebnim zdravnikom in onkologom.

Glede na razpoložljivo literaturo je mRNK-cepivo (na tej tehnologiji temelji za zdaj edino registrirano cepivo v EU-ju proti covidu-19, to je cepivo Pfizerja in BioNTecha) učinkovito in varno. Cepljenje proti covidu-19 se tako priporoča za onkološke bolnike. "Zagotovo cepljenje priporočamo pri onkoloških bolnikih, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Pri njih v raziskavah niso zaznali nobenih posebnih zapletov," navajajo.

Glede onkoloških bolnikov, ki so na aktivnem onkološkem zdravljenju, na sistemskem zdravljenju ali obsevanju, nimajo dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni. Vendar pa glede na empirično znanje ne predvidevajo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva pri onkoloških bolnikih na hormonskem zdravljenju ali obsevanju v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Zato se tem bolnikom cepljenje načeloma priporoča, so dodali.

Pri bolnikih, ki prejemajo kemoterapijo ali imunoterapijo, pa obstaja predvsem vprašanje učinkovitosti in tudi varnosti cepiva. "Pri teh bolnikih je potrebna skrbna individualna presoja o smiselnosti cepljenja, upoštevajoč vrsto kemoterapije ali imunoterapije, kot tudi splošno stanje bolnika, zato tem bolnikom svetujemo, da se posvetujejo z osebnim zdravnikom in lečečim onkologom," so še dodali.

Veliko okuženih v Mariboru

Okužbe na Goriškem

V Varstveno delovnem centru (VDC) Nova Gorica je po zadnjih podatkih okuženih deset zaposlenih in deset njihovih oskrbovancev in uporabnikov. Do sploh prve okužbe je prišlo tudi še v zadnjem od 12 domov za starejše v tej regiji, in sicer v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo.

Kot je po navedbah regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko povedala vodja tolminske enote Marjeta Tuta, je bila potrjena okužba pri eni stanovalki, ki je bila takoj premeščena v rdečo cono znotraj doma. Pri drugih dveh stanovalkah sta bila pozitivna hitra testa (rezultate PCR testov še čakajo) in sta bili nameščeni v sivi coni. Vse tri stanovalke so bile prejšnjo nedeljo cepljene s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Sicer pa se je v domu cepila velika večina ob 132 stanovalcev.

Po prvi ugotovljeni okužbi so v domu aktivirali vse sile, da bi preprečili morebitno širjenje virusa. Urejajo rdeče cone, pri večini zaposlenih in 15 stanovalcih so danes opravili testiranja s PCR testi, vse ostale oskrbovance pa bodo testirali v četrtek. Kako je prišlo do vnosa virusa v dom, doslej še niso ugotovili. Je pa bilo in je še vedno veliko okužb tudi v Tolminu.
V zadnjih nekaj dneh se je ugodna epidemiološka slika na Severnoprimorskem za pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev precej spremenila oziroma poslabšala. Na udaru sta predvsem občini Ajdovščina in Vipava, veliko število aktivnih okužb pa je tudi v občini Kanal ob Soči.

V novomeškem domu okužbe med cepljenimi in necepljenimi

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V Domu starejših občanov Novo mesto so po zajezitvi zadnje okužbe z novim koronavirusom pri skoraj štirih petinah že cepljenih proti covidu-19 in tudi pri nekaj drugih stanovalcih oddelka za dementne odkrili nove okužbe. Okuženih je tudi nekaj cepljenih zaposlenih z različnih oddelkov, je za Slovensko tiskovno agencijo povedala direktorica Milena Dular.

Po besedah Dularjeve so okužbo potrdili pri skoraj 80 odstotkih stanovalcev oddelka za dementne. Proti covidu-19 so sicer 27. decembra cepili 58 tamkajšnjih stanovalcev, okužbo pa so do zdaj odkrili pri 46 stanovalcih.

Okuženi bolezen prestajajo z različnimi, pretežno blažjimi bolezenskimi znaki. Nekateri starostniki omenjenega oddelka imajo tudi pridružene bolezni. Dvema so morali pomagati s kisikom, eden izmed okuženih stanovalcev s pridruženimi boleznimi pa je umrl.

V bolnišnico niso prepeljali nikogar od okuženih, po mnenju zadolženih zdravnikov pa bodo preostali okuženi stanovalci bolezen prestali ob blažjih bolezenskih znakih. Ves oddelek za dementne so sicer razglasili za rdečo cono, je dodala.

Kako je prišlo do okužbe, še niso ugotovili. Možna je predhodna ali kakšna drugačna okužba s koronavirusom, vsekakor pa za to ne krivijo cepiva, je poudarila direktorica.

Vse stanovalce tega oddelka so sicer pred cepljenjem 22. decembra testirali s PCR-testi, vsi pa so imeli negativen izvid na koronavirus.

Pri zaposlenih v novomeškem domu starejših so okužbo z novim koronavirusom odkrili pri petih od devetih cepljenih, del zaposlenih so namreč cepili istočasno s stanovalci, 27. decembra. Okuženi so trije zaposleni z oddelka za dementne in dva z drugih oddelkov.
V Domu starejših občanov Novo mesto bodo cepljenje proti covidu-19 nadaljevali v prihodnjih dneh oz. takoj ko dobijo nove odmerke cepiva. Upajo tudi na čim lažje okrevanje okuženih, je še povedala Dularjeva.

Še vedno visok delež okuženih

Nadzor in karantene

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak pa je na novinarski konferenci navedel, da so policisti na mejnih prehodih in kontrolnih točkah v ponedeljek izdali 644 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Na mejnih prehodih, kjer je mogoče hitro testiranje na koronavirus, so izdali 438 potrdil o karanteni na domu, preklicali pa so 3470 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, saj pri teh potnikih okužbe s hitrimi testi niso potrdili.

Največ odločb so izdali na mejnem prehodu Obrežje, kjer so izdali 262 odločb in preklicali 1842 odločb. Na mejnem prehodu Metlika so izdali 83 odločb in preklicali 554 odločb, na Gruškovju so izdali 57 odločb ter preklicali 744 odločb, na mejnem prehodu Središče ob Dravi pa so izdali 24 odločb in preklicali 105 odločb. Na mejnem prehodu Jelšane so izdali tri odločbe in preklicali 162 odločb, na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pa so izdali devet odločb in preklicali 63 odločb.

Pečjak je sicer prebivalce znova spomnil, da morajo ob prestopu državne meje izpolnjevati tudi pogoje za uveljavljanje izjem po odloku o začasni delni omejitvi gibanja, ki omogočajo prestopanje občinskih meja. Pozval je, naj se pred potjo pozanimajo o stanju na cestah in se na pot dobro pripravijo.