"Smelo smo zastavili ta načrt izgradnje novih petih in še dokončanje dveh že začetih DSO-jev. Tako da bomo tu imeli praktično v kratkem času na voljo novih 2000 mest za nastanitev starejših," je napovedal minister Janez Cigler Kralj. Foto: Reuters
Sorodna novica Petrovec: "Do konca leta pri nas nismo zaznali ne angleške ne južnoafriške različice virusa"

"Razmere v domovih starejših občanov se zadnje tedne, umirjajo, česar smo zelo veseli," je na dopoldanski novinarski konferenci povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Glede na to, da bodo stanovalci predvidoma 18. januarja dobili že drugi odmerek cepiva, se bo po pričakovanjih ministra to nadaljevalo tudi v prihodnje. Ob tem je opozoril, da po prvem prejetem odmerku cepiva sicer še ni zagotovljena zelo visoka stopnja zaščite. "Zaradi tega je še posebej pomembno, to poudarjam tudi vsem vodstvom domov, da ohranimo vsa preventivna ravnanja," je dejal.

Po podatkih ministrstva je bilo v DSO-jih in drugih socialnovarstvenih zavodih cepljenih že skoraj 13 tisoč stanovalcev in zaposlenih. Medtem ko so bili s prvim odmerkom cepljeni skoraj vsi tisti stanovalci, ki še niso preboleli covida-19, pa je po besedah ministra Cigler Kralja delež cepljenih zaposlenih manjši od pričakovanega. Po njegovih navedbah se je za cepljenje doslej odločila približno četrtina od 12 tisoč zaposlenih v DSO-jih, kar je "premalo, da bi lahko nudili zadostno varnost pred covidom-19 vsem stanovalcem".

"Na ministrstvu ne stojimo križem rok. Poleg jasnih sporočil, ki jih ob vsaki priložnosti ponavljam – da naj se zaposleni vendarle odločijo za varovanje sebe in drugih –, na ministrstvu pripravljamo tudi številne videovsebine, ki bodo pomagale nagovoriti zaposlene v zdravstvu. Tudi NIJZ bo zagnal kampanjo, da zaposlene spodbudimo k cepljenju in zaščitimo najranljivejše," je dejal Cigler Kralj.

Čeprav cepivo prinaša upanje, prvi odmerek še ne pomeni rešitve.
Čeprav cepivo prinaša upanje, prvi odmerek še ne pomeni rešitve. "Po nekaterih podatkih prvi odmerek cepljenja zagotovi od 50- do 70-odstotno zaščito cepljenja. Upamo pa oziroma računamo na to, da bi to zagotovilo vsaj lažji potek bolezni za tiste, ki zbolijo tudi po cepljenju," je dejal Cigler Kralj. Foto: BoBo

Minister poudarja, da je treba veliko nadomestiti

Na vladni novinarski konferenci je minister za delo spregovoril tudi o kadrovskem, finančnem in tudi prostorskem pomanjkanju ter o hudi zanemarjenosti področja delovanja DSO-jev, s katero se je srečal ob prevzemu resorja. "V začetku epidemije časa za sistemske spremembe ni bilo, pa vendar nismo obupali," je dejal in med sprejetimi interventnimi ukrepi naštel sprejetje protokolov ravnanja vodstva DSO-jev ob vdoru virusa, pripravo kriznih načrtov ravnanja domov, zagotavljanje dovolj kakovostne osebne varovalne opreme in pomoč pri vzpostavljanju zunanjih in notranjih rdečih con ter pokrivanje njihovih stroškov.

Minister je poudaril tudi pomen nadaljevanja rednega testiranja zaposlenih in stanovalcev v DSO-jih, ki lahko pomembno prispeva k pravočasnemu odkrivanju nesimptomatskih okužb. Do zdaj so v DSO-jih opravili že več kot 65.700 testov, od tega 37.182 PCR in 16.169 hitrih testov. Foto: BoBo
Minister je poudaril tudi pomen nadaljevanja rednega testiranja zaposlenih in stanovalcev v DSO-jih, ki lahko pomembno prispeva k pravočasnemu odkrivanju nesimptomatskih okužb. Do zdaj so v DSO-jih opravili že več kot 65.700 testov, od tega 37.182 PCR in 16.169 hitrih testov. Foto: BoBo

A interventni ukrepi ne bodo rešili več kot desetletja trajajočega zanemarjanja področja. "Veliko imamo za nadomestiti. Na ministrstvu za delo je v zadnji fazi podelitev koncesij za 1.100 mest v DSO-jih. 21 milijonov smo namenili za gradnjo 30 manjših enot za oskrbo starejših, za začasne naszanitve, dnevne centre. 30 milijonov imamo v proračunu za prihodnje dve leti za gradnjo domov. Zagnali smo kar nekaj projektov za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo zmogljivosti in številne druge dejavnosti in projekti še tečejo," je naštel Cigler Kralj.

Na opozorilo, da so postelje oziroma namestitve v koncesijskih DSO-jih dražje, ker koncesionarji v stroške prištevajo tudi naložbe in preostalo, je Cigler Kralj odgovoril, da "imamo že zdaj približno polovico državnih in polovico koncesijskih domov in želimo to uravnoteženost držati še naprej". Napovedal je, da bo ministrstvo v skladu z koalicijsko pogodbo zagotovilo približno podobno število mest tudi v državnih domovih. "Smelo smo zastavili ta načrt gradnje novih petih in še dokončanje dveh že začetih DSO-jev. Tako da bomo tu imeli v kratkem času na voljo novih 2000 mest za nastanitev starejših," je dejal minister.

Ob tem je sporočil tudi, da so v pripravi novi kadrovski standardi in normativi, "ki so nujni, da zadovoljimo potrebe starejših, ki so danes v domovih". Po njegovih opozorilih stanovalci potrebujejo storitve negovalne bolnišnice, s kadrom in normativi in s financami ter prostori pa se temu v zadnjih desetletjih žal ni sledilo. "Naša usmeritev je bila vedno v polnosti sodelovati, predvsem pa izpolnjevati odločitve in navodila medicinske stroke, ministrstva za zdravje, epidemiologov in lokalnih koordinatorjev," je še dodal Cigler Kralj.