Foto: Radio Koper/web
Foto: Radio Koper/web

"Raje bi se sestali in pogovorili neposredno z vami, brez nepotrebnega obremenjevanja javnosti z našo problematiko in tako, kot se sicer srečujete in pogovarjate s posameznimi poklicnimi skupinami v okviru zdravstva oziroma celotnega javnega sektorja," so v odprtem pismu sporočili predsedniku vlade Robertu Golobu.

Na poziv za sklic nujnega sestanka, ki so mu ga poslali 13. januarja, do zdaj niso prejeli odziva ali odgovora. "Takšen (ne)odnos nas navaja na sklepanje, da si očitno ne zaslužimo zadostne pozornosti z vaše strani. Kako naj sicer drugače razumemo ignorantski odnos do nas kot največje poklicne skupine v zdravstvu?" so zapisali ter opozorili, da se zaradi pomanjkanja medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, bolničarjev in negovalcev ter preostalega kadra v zdravstvu v bolnišnicah zapirajo oddelki, odpadajo operacije, domovi za starejše ne sprejemajo novih stanovalcev.

V sindikatu ne morejo sprejeti odgovora, da se bodo o njihovih zahtevah pogajali v okviru pogajanj za t. i. zdravstveni steber. Ob tem zaposleni v zdravstveni negi, ki jim je bilo novembra 2021 zagotovljeno, da se bodo novonastala plačna nesorazmerja reševala v okviru pogajanj za vse zaposlene v zdravstvu, v celotnem preteklem letu niso dobili ničesar, so dodali.

Zato, kot pravijo, ne morejo in ne bodo čakali na nova pogajanja, saj so bile ustvarjene nove plačne anomalije.

Sindikat tako za 22. februar pripravlja protestni shod, ki sicer predstavlja zgolj začetek sindikalnih dejavnosti, ki jih bodo po potrebi stopnjevali. Goloba vabijo, naj se udeleži shoda, kjer bo neposredno od medicinskih sester slišal vse o njihovih plačah, delovnih pogojih, nasilju uporabnikov, preobremenjenosti in drugih težavah.

Ob tem poudarjajo, da protestiranje in stopnjevanje dejavnosti ni njihova želja. Zato še vedno upajo in si želijo, da bi se še pred napovedanim protestnim shodom srečali na medsebojnem sestanku, na katerem bi spregovorili o težavah in izzivih ter poskušali najti za vse sprejemljive in takojšnje rešitve.

"Verjamemo, da se kljub vsemu vseeno zavedate, da brez medicinskih sester ne more biti uspešne zdravstvene reforme," so še zapisali.