Ideji o združevanju sindikatov najbolj znani obrazi s sindikalne scene ne nasprotujejo. Foto: BoBo
Ideji o združevanju sindikatov najbolj znani obrazi s sindikalne scene ne nasprotujejo. Foto: BoBo

Pri nas imamo sedem sindikalnih central, ki so del Ekonomsko socialnega sveta. Največji med njimi sta Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter Konfederacija javnega sektorja. Odločbo, ki dokazuje reprezentativnost sindikatov in jo je podelilo ministrstvo za delo, ima poleg omenjenih sedmih central še 43 drugih sindikatov.

V Nemčiji so že pred desetimi leti prepolovili število sindikatov, zato je čas za reorganizacijo tudi pri nas, meni profesor Miroslav Stanojević s FDV-ja: "To združevanje je absolutno nujno in bo olajšalo delo ekonomsko socialnega sveta. Povečal se bo vpliv na makroravno, konkurenca med sindikati bo znotraj podjetij in organizacij manjša."

Ideji o združevanju sindikatov najbolj znani obrazi s sindikalnega področja ne nasprotujejo. Večina jo podpira. Premalo nas je, da bi tratili moči za medsebojne boje, pravi predsednica Zveze Lidija Jerkič. Glede povezovanja pa sta Jerkičeva in predsednik Pergama Jakob Počivavšek še zadržana.

"Mi smo mnenja, da je dobro, da prihaja do sodelovanja, ki je bilo v preteklih letih dobro. In tudi do povezovanja," je dejal Počivavšek. "Poroka se razglaša skupaj, in če bo, ko bo prišlo do takih združevanj, bomo za to poskrbeli skupaj," pa pravi Jerkičeva.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da so bile namere o povezovanju med centralami že večkrat ugotovljene, da pa se o povezovanju z Zvezo svobodnih sindikatov ta trenutek ne pogovarjajo.