ZSSS bo 28. novembra v Ljubljani pripravila demonstracije. Foto: RTV SLO
ZSSS bo 28. novembra v Ljubljani pripravila demonstracije. Foto: RTV SLO
Denar
Sindikat glede na najnižjo raven življenjskih stroškov, ki po izračunih ministrstva za delo znaša 562 evrov, zahteva dvig minimalna plače s sedanjih 431 evrov neto na 600 evrov neto. Foto: MMC RTV SLO

Sindikati se namreč ne strinjajo s predlagano pokojninsko reformo, ki zvišuje starostno mejo za upokojitev, k delovni dobi pa naj se ne bi več šteli študij, vojaški rok in porodniški dopust.

Želijo se pogajati z vlado
"Z nekaterimi izhodišči pokojninske reforme smo izrazito nezadovoljni, saj bi zagotovo poslabšala socialni položaj mnogih zaposlenih, so nepravična in močno zmanjšujejo solidarnost," je dejal predsednik ZSSS-a Dušan Semolič.

Nasprotujejo dvigu najnižje starostne meje za upokojitev na 65 let, česar ne bodo sprejeli "za nobeno ceno". Ne strinjajo se z izenačitvijo upokojitvenih pogojev za moške in ženske, nepravično pa se jim zdi tudi predlagano obdobje 35 let za izračun pokojninske osnove. To bi po njihovih izračunih lahko pomenilo tudi do 10 odstotkov nižje pokojnine. Od vlade zato zahtevajo pogajanja in podpis dogovora.

"Menimo, da so izhodišča pokojninske reforme izrazito sovražna do slovenskega delavca," je prepričana Lučka Böhm iz ZSSS-ja.

Minimalna plača je prenizka
Ob tem želijo jasneje izraziti tudi zahteve po dvigu minimalne plače, ki je po Semoličevih besedah nujno potreben in za katerega je poleg delodajalcev odgovorna tudi država. Več kot 150.000 delavcev prejema nekaj več kot 500 evrov neto plače.

Zahtevajo tudi obvezno udeležbo delavcev pri delitvi dobičku, obvezno plačevanje dohodnine naj se ukine za vse tiste z dohodninsko osnovo do 7.400 evrov, uvedeta pa naj se tudi dva nova dohodninska razreda s 45- in 50-odstotno obdavčitvijo. Plače direktorjev naj se znižajo za toliko, da bo razmerje med njihovimi plačami in plačami delavcev 10 proti 1, še predlagajo v ZSSS-ju.

Povabili so še preostale sindikate
O tem so do zdaj govorili na novinarskih konferencah in ob vladnih predlogih pokojninske reforme ter ukrepih proti krizi, zdaj pa so se odločili, da se odpravijo še na ulico. ZSSS je k protestu povabila tudi druge sindikate in po prvi odzivi so pozitivni, je še dejal Semolič.