Po odhodu Senka Pličaniča je vladno pogajalsko skupino prevzel Žiga Turk Foto: BoBo
Po odhodu Senka Pličaniča je vladno pogajalsko skupino prevzel Žiga Turk Foto: BoBo

Na področju višine mase plač danes ni bilo napredka, saj je sindikate novi vodja vladne pogajalske skupine Žiga Turk seznanil, da ima za to enak mandat kot njegov predhodnik Senko Pličanič, kar pomeni, da se o višini mase plač ne more pogajati. Je pa Turk po koncu srečanja dejal, da je osebno naklonjen pogovorom o strukturnih in sistemskih spremembah.

Vodja konfederacije stavkovnih odborov javnega sektorja Janez Posedi pa je ob tem dejal, da jim vladna stran še ni predstavila podatkov o masi za plače, temveč zgolj učinke, povezane s proračunsko postavko o stroških dela. Obenem je Posedi izrazil pripravljenost na pogovor o strukturnih spremembah, pri čemer pa bi bilo po njegovem mnenju "zgrešeno, če bi bil osnovni motiv proračunska postavka".

Po mnenju Posedija je za nadaljevanje pogajanj ključno, da na vladni strani "obstaja volja in pripravljenost, da se določi nekoliko drugačen okvir od trenutnega," pri čemer je ponovil, da dodatni posegi v mase plač za sindikate niso sprejemljivi brez pogajanj.

Pogajanja se bodo nadaljevala prihodnji teden, predvidoma v petek.