Obe pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja sta se odločili obnoviti pogajanja. Foto: BoBo
Obe pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja sta se odločili obnoviti pogajanja. Foto: BoBo
Nova pogajanja med vlado in sindikati
Sindikati in vlada bodo znova sedli za pogajalsko mizo

Vodja ene izmed pogajalskih skupin Jakob Počivavšek je pojasnil, da so se za tako potezo odločili, ker je v pogajalski skupini prevladalo stališče, da je smiselno nadaljevati pogajanja, saj predlog odpira polje za nadaljnje dogovarjanje.

Do zadnjega vladnega predloga se sicer niso opredeljevali, saj so se osredotočili le na vprašanje, ali ta gesta vlade odpira možnosti za nadaljnja pogajanja. "Odgovor je pritrdilen," je pojasnil Počivavšek.

Tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so se odločili, da se bodo udeležili nadaljevanja pogajanj. Kot je pojasnil vodja pogajalske skupine Branimir Štrukelj, odločitev ni vezana na zadnji vladni predlog, saj se do njega še niso opredelili, ker od vlade pričakujejo nadaljnja pojasnila.

Čeprav Štrukelj vsebine predloga ni želel razkriti, meni, da ne prinaša vsebinsko ključnih sprememb, temveč ponuja le nove rešitve za leto 2017, za leto 2018 pa le v manjšem delu. V predlogu pa ni več ideje o 1,33-odstotnem znižanju plač v javnem sektorju.

Počakali bi na odločitev vlade o zdravniških zahtevah
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po odločitvi sindikatov povedal, da vladna stran zdaj pripravlja tudi formalni protipredlog. Vsebine predloga za zdaj ne razkriva, dejal je le, da so ponudili dodatno finančno približevanje.

O tem, kdaj bi se pogajanja lahko nadaljevala, pa se še usklajujejo. Na vladni strani so načeloma pripravljeni pogajanja nadaljevati že v petek, a kot je dodal minister, se bodo o tem še dogovorili. Sindikati bi namreč radi počakali na odločitev vlade o zdravniških zahtevah, med katerimi je tudi izstop iz enotnega plačnega sistema. Zato Koprivnikar meni, da je smotrno počakati najprej to odločitev, potem pa takoj sklicati pogajanja.

Dejstvo, da dogovora glede javnega sektorja še ni, je povzročilo zaplete na potekajoči proračunski seji DZ-ja. Koprivnikar upa, da bodo poslanci sprejeli proračun v obliki, kot je predlagana, in imeli razumevanje za to, da pogajalski proces še poteka.

Nova pogajanja med vlado in sindikati
Sindikati in vlada bodo znova sedli za pogajalsko mizo