Štrukljevi sindikati so sprožili spor pred sodiščem. Foto: BoBo
Štrukljevi sindikati so sprožili spor pred sodiščem. Foto: BoBo

"Ker je vlada vztrajala pri diferenciranem izplačilu regresa, in to enostransko uveljavila tudi z zakonom, s čimer sindikati nikakor niso soglašali, se je Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije odločila to očitno nezakonitost izpodbijati na sodišču in uveljaviti zahtevo za izplačilo letošnjega regresa, kot je bil predviden v posebnem dogovoru med sindikati in vlado leta 2010," so zapisali v sindikatu.
Oglasili so se tudi v Policijskem sindikatu Slovenije, kjer so komentirali včerajšnjo zavrnitev pobude za oceno ustavnosti nekaterih členov zakona za uravnoteženje javnih financ. Zavrnitev pobude je bila sprejeta na podlagi ocene "da škodljive posledice, ki nastajajo oziroma bi nastale z izvrševanjem protiustavnih določb, v tem trenutku ne pretehtajo nad škodljivimi posledicami, ki bi nastale, če bi se izpodbijane določbe izvrševale. O neskladju navedenih členov z ustavo pa ustavno sodišče še niti ni odločalo", so zapisali.
Poročali smo, da je več sindikatov ter tudi RTV na ustavno sodišče naslovilo zahtevo za presojo ustavnosti nekaterih členov omenjenega zakon, a je sodišče pobudo vedno zavrnilo z isto utemeljitvijo. Po mnenju sodišča namreč ni izpolnjeno, da bi členi povzročali nepopravljive posledice, s čimer pa se sindikati ne strinjajo.