Vlada trdi, da je krize konec, hkrati pa pravi, da mora javni sektor nadaljevati krizne ukrepe, je dejal sindikalist Branimir Štrukelj. Foto: BoBo
Vlada trdi, da je krize konec, hkrati pa pravi, da mora javni sektor nadaljevati krizne ukrepe, je dejal sindikalist Branimir Štrukelj. Foto: BoBo

Sindikati se tako z vlado ne strinjajo, da gre za izboljšave, za prihodnje leto pa pričakujejo, da se bodo, kot je bilo dogovorjeno konec lanskega leta, sprostili zdaj veljavni ukrepi.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pojasnil, da so bili pri svojem odgovoru vladi v sindikatih enotni. Pod dogovorjeno so se podpisali predstavniki vseh 29 sindikatov javnega sektorja, ki so bili na sestanku navzoči, je pojasnil vodja pogajalske skupine dela sindikatov Drago Ščernjavič.

Kot je dejal Štrukelj, so v sindikatih prepričani, da če ima država gospodarsko rast, bi morali biti tega deležni tako zaposleni v zasebnem kot javnem sektorju, seveda ob investicijah in odpiranju delovnih mest.

Štrukelj: Paradoksalni ukrepi vlade
Štrukelj meni, da je paradoks, da vlada na eni strani napoveduje ukinitev kriznega davka na dohodnino tistih z najvišjimi dohodki in trdi, da je krize konec, hkrati pa v isti sapi pravi, da mora javni sektor nadaljevati krizne ukrepe in jih "tako rekoč uzakoniti do konca sveta".

Kot je še dejal Štrukelj, glede politike plač v prihodnjem letu v sindikatih menijo, da je treba uveljaviti dogovor s konca lanskega leta, ki pomeni sprostitev plačnega sistema, tako da bo ta začel končno delovati v polni veljavi, zlasti ko gre za fleksibilnost, za katero vlada očita, da je ni.

Pogaja naj se o tem, kako vrniti odvzeto
Na vprašanje, o čem se po mnenju sindikatov potemtakem sploh lahko pogajajo, Štrukelj odgovarja, da se je treba pogajati o tem, kako se bo tisto, kar je bilo ljudem v času krize odvzeto postopno, vrnilo.

"Po naši presoji je to trenutek, ko moramo v državi tako delavci in delavke v zasebnem kot v javnem sektorju razmišljati o povišanju plač," je dejal.

Ščernjavič sicer pravi, da se seveda še bodo pogajali, saj sindikatom in vladi "kaj drugega ne preostane". Dejstvo pa je, da se je v sedmih letih varčevanja privarčevalo 1,2 milijarde evrov, na področju plač in drugih prejemkov pa so "imeli trdo fiskalno pravilo".

"Če bi vlada v zadnjih sedmih letih imela tako trdo fiskalno pravilo pri drugih proračunskih odhodkih, potem danes ne bi bili v taki situaciji, kot smo," je še dodal Ščernjavič in opozoril, da so vlado opozorili tudi na možnosti, kje bi lahko dobila dodatne prihodke.