Sindikati bodo zahtevali pogajanja za vsak člen sprememb zakona o zdravstvenem varstvu, je napovedal Semolič. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati bodo zahtevali pogajanja za vsak člen sprememb zakona o zdravstvenem varstvu, je napovedal Semolič. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki vseh sindikalnih central se bodo v četrtek pred ministrstvom za zdravje zbrali na protestnem zborovanju.

Čakalnica
Osnutek zakona prinaša tudi definicijo, kaj je razumna čakalna doba za zdravstveno storitev, ob tem pa bodo bolniki lahko, če bodo čakalne dobe nerazumno dolge, na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja koristili zdravstvene storitve v tujini. Tudi če v slovenskih lekarnah ne bo mogoče kupiti določenega zdravila, ki sicer je na listah, bo po njenih besedah obvezno zdravstveno zavarovanje povrnilo strošek nakupa takega zdravila v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Zdravilišče
Če zdravniška komisija oceni, da bo nekdo z dela odsoten več kot 10 tednov, je zanj treba pripraviti individualen program rehabilitacije, ki bo trajal "toliko časa, dokler obstaja možnost za povrnitev delovne sposobnosti oz. vrnitve na delovno mesto". Toth ocenjuje, da imamo kapacitet za take potrebe v Sloveniji dovolj, pri čemer navaja tudi zdravilišča. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je dejal, da osnutek zakona kaže na to, da mnogi še vedno razmišljajo po starem in želijo varčevati pri delavcih in delavkah. Sindikati se bodo nameri znižanja nadomestil za začasno zadržanost z dela uprli. Po konferenci se je Semolič sešel z drugimi predstavniki sindikatov in jim predlagal, da se v četrtek dopoldan vsi skupaj odpravijo pred ministrstvo za zdravje.

Semolič je dodal, da se sindikati ne bodo pogajali glede nadomestil, saj se nimajo o ničemer pogajati. Poleg tega pa bodo zahtevali pogajanja in razgovore glede vsakega člena osnutka zakona.

Na ministrstvu so pripravljeni na konsenz
A svetovalec ministra za zdravje Martin Toth je v odgovoru na izjave ZSSS-ja že zatrdil, da sprememb na področju zdravstvenega varstva in zavarovanja mimo soglasja s socialnimi partnerji ne more biti. Leto 2010 bo za področje zdravstvenega varstva lahko kritično, je napovedal in dodal, da so se o predlogih, zapisanih v zakonu, pripravljeni pogajati in doseči konsenz.

"Ministrstvo je naredilo bilanco, kaj lahko naredimo, da izplavamo in na koncu nimamo rdečih številk, hkrati pa je prizadetost ljudi ob tem kar se da majhna," je o osnutku zakona, ki ga pripravljajo, povedal Toth.

Ali bodo za spodnjo mejo upoštevali minimalno plačo ali drugačen znesek, še ne vedo. Toth je pri tem izpostavil Anglijo, kjer imajo vsi enako nadomestilo med bolniško, saj je to socialna varnost, ki ni odvisna od plače. Visoko nadomestilo plače v času bolniške odsotnosti pa po njegovem delavca ne spodbuja k temu, da bi se vrnil na delovno mesto.

Več bo vlaganja v varnost pri delu
V predlogu je po njegovih besedah toliko novih pravic in bonitet za delavce, kot jih do zdaj ni bilo že dobrih 20 let. Bistveno več je treba vlagati v področje varnosti in zdravja pri delu, Toth pa je izpostavil še predlog, da se postavita tako zgornja meja bolniškega nadomestila kot spodnja meja socialne varnosti med bolniško.

Kot je znano, predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu med drugim predvideva znižanje bolniškega nadomestila z 90 na 75 odstotkov, nadomestilo zaradi zadržanosti z dela zaradi poškodb zunaj dela pa z 80 na 65 odstotkov. Po osnutku bi tudi nadomestilo v času bivanja zavarovanca v bolnišnici ali med rehabilitacijo v naravnem zdravilišču, če gre za nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja, znašalo 60 odstotkov.

Sporna so nadomestila za bolniško odstonost
Prav odmera nadomestila najbolj moti sindikate. Izvršna sekretarka ZSSS-ja Lučka Böhm tako pravi, da je očitno začelo prevladovati razpoloženje, da je treba nadomestilo čim bolj znižati, zato da bi se ljudje sami manj odločali za bolniško odsotnost z dela.

Sindikati bodo veliko občutljivost pokazali tudi glede sprememb pri pravici do nadomestila zaradi nege družinskega člana, je še napovedala Böhmova. Po njenih besedah osnutek zakona izjemno krajša pravice, saj ne samo, da se nadomestilo ob odsotnosti znižuje, krajša se tudi dovoljen čas odsotnosti z dela zaradi nege ožjega družinskega člana.

Upa, da bo enako občutljivost glede teh sprememb pokazal tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Po njenem se namreč lahko zgodi, da bodo bolni otroci zaradi teh določb vseeno hodili v vrtce in tam okužili druge otroke, poleg tega bodo velike stiske v družinah.

Predstavniki vseh sindikalnih central se bodo v četrtek pred ministrstvom za zdravje zbrali na protestnem zborovanju.