Sindikati so pred dobrim tednom protestirali zaradi znižanja prispevkov za t. i. poklicne pokojnine. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sindikati so pred dobrim tednom protestirali zaradi znižanja prispevkov za t. i. poklicne pokojnine. Foto: BoBo/Borut Živulović

Sindikati, ki so pred dobrim tednom organizirali protest pred ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zaradi odločitve ministrstva za delo, da zniža prispevke za t. i. poklicne pokojnine. Prispevna stopnja je tako iz 9,25 odstotka od letošnjega leta padla na osem odstotkov, kar po ocenah sindikatov ogroža poklicno upokojevanje v prihodnjih letih.

Ministrstvo pri svoji odločitvi vztraja, ta pa je po mnenju sindikata škodljiva in diskriminatorna do delavcev v najtežjih ter najnevarnejših poklicih. Po njihovih besedah takšno vztrajanje ministrstva pomeni nadaljevanje ignorance, ki je že vodila do izključitve socialnega dialoga in posledično do protesta.

Ministrstvo: Enotna stopnja je neučinkovita
Ministrstvo je ob protestu izpostavilo, da z enotno prispevno stopnjo ni mogoče zagotoviti enakomerne pokritosti pravic vseh zavarovancev in da je dolgoročno vzdržnost poklicnega zavarovanja mogoče ob enotni prispevni stopnji zagotoviti le z zadostnim zneskom iz solidarnostnega sklada, za kar pa bo potrebnih več let.

Po izračunih KAD-a bo od nekaj več kot 45.000 poklicnih zavarovancev v naslednjih desetih letih približno 600 zavarovancev imelo minimalni primanjkljaj, medtem ko bodo preostali imeli presežek.