Koprivnikar je tudi do zdaj vodil skupino za pogajanja z javnim sektorjem, a za stavkovna pogajanja je treba ustanoviti novo - ali celo več. Foto: BoBo
Koprivnikar je tudi do zdaj vodil skupino za pogajanja z javnim sektorjem, a za stavkovna pogajanja je treba ustanoviti novo - ali celo več. Foto: BoBo
Jakob Počivavšek
Kar sklepa koalicija, je predstava za javnost, sporoča vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Foto: BoBo

Kajti če govorimo o zahtevah, vrednih milijardo, potem je ta trenutek dogovor nesprejemljiv. Tudi sam ga odločno zavračam. Morda ne bom sedel v prihodnji vladi, bom pa živel v Sloveniji in zato želim, da bo ta dogovor tak, da bo dober za državo.

Minister Koprivnikar
Sindikati pred stavko
V pričakovanju štirih stavk v javnem sektorju
Vladno pogajalsko skupino bo vodil Koprivnikar

Namero za podpis, ki je predviden v petek, je sicer izrazilo sedem od 42 reprezentativnih sindikatov, za uveljavitev pa je zahtevan kvorum, zato si običajno v pogajanjih prizadevajo doseči soglasje večine sindikatov.

A obstaja še en možen kvorum, do zdaj uporabljen le v enem primeru - zadostuje namreč tudi soglasje sindikatov, ki številčno ne predstavljajo večine, a skupaj zastopajo vsaj 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti.

Podpora posameznih sindikatov
Omenjeni aneks, ki določa odpravo anomalij pri vrednotenju orientacijskih delovnih mest nad 26. plačnim razredom, je vlada konec lanskega leta sindikatom ponudila v podpis, čeprav v pogajanjih s sindikalnima pogajalskima skupinama o njem ni dosegla dogovora.

V roku, ki se je iztekel v petek, so ministrstvo o tem, da nameravajo podpisati aneks, obvestili Sindikat socialnega zavarovanja Slovenije, Sindikat delavcev v pravosodju, Policijski sindikat Slovenije, Sindikat policistov Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze in SI-JUS Sindikat javnih uslužbencev Slovenije.

Kot je v ponedeljek pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so sindikate za petek povabili k podpisu, nato pa bodo preverili, ali je dosežen kvorum. Če bo kvorum dosežen, bo lahko aneks h kolektivni pogodbi uveljavljen. Če ne bo, bodo ugotovili, da je bil ta drugi del pogajanj o odpravi plačnih anomalij neuspešen.

Minister je ob tem spomnil, da so najprej začeli pogajanja o odpravi plačnih anomalij skupaj, jih na predlog sindikatov razdelili na dva dela, končali do 26. plačnega razreda in nadaljevali za tiste nad 26. plačnim razredom ter poskušali doseči kvorum sindikatov. Nazadnje so se odločili preveriti še podporo posameznih sindikatov, kar zdaj končujejo v petek.

Po vsem tem po njegovih besedah res lahko ugotovijo, da so izčrpali vse možnosti za uspešen zaključek pogajanj in se premaknejo naprej, na naslednjo točko, ki je primerljivost z zdravniki. A verjetno bodo morali v okviru teh pogajanj upoštevati tudi siceršnjo primerljivost, predvideva minister.

Vlada imenovala posebno pogajalsko skupino
Vladna ponudba za odpravo vseh anomalij nad 26. plačnim razredom je 8,4 milijona evrov. Morebitna uveljavitev aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor pa bi v nadaljevanju odprla možnost, da bi podpisali tudi anekse h kolektivnim pogodbam v posameznih dejavnostih, zlasti tistih, pri katerih so se v pogajalskem procesu že zgodile vsebinske uskladitve oziroma njihovo parafiranje.

Sindikati javnega sektorja, čeprav neenotni v zahtevah, so sicer pričakovali zamenjavo vladnega pogajalca Koprivnikarja, kar pa se ni zgodilo. Vlada je danes na dopisni seji namreč imenovala posebno vladno pogajalsko skupino za razrešitev stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov javnega sektorja - vodil jo bo Koprivnikar, namestnica pa je generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič.

Sestavlja jo 14 članov, med katerimi so v ožji sestav poleg Koprivnikarja in Kozlovičeve še glavna inšpektorica za javni sektor Lidija Apohal Vučković, Saša Jazbec s finančnega ministrstva, direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle ter Branko Vidič, ki strokovno vodi sektor za plače.

Razloge za vse štiri napovedane stavke javnih uslužbencev in odzive ministra Borisa Koprivnikarja je Radio Slovenija osvetlil tudi v današnjem Studiu ob sedemnajstih.


Kaj porečejo v koaliciji
Sindikati javnega sektorja imajo veliko legitimnih, veliko pa popolnoma neupravičenih zahtev, je stališče SMC-ja za Radio Slovenija povzela Nataša Mulec. "Treba se je usesti, treba se je pogovarjati in na podlagi tega pogovora in dogovora potem podpisati tisto, kar je realno za vse tri, pravzaprav strani," je izjavila vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer.

Zgolj stavke ne bodo rešile podrtega plačnega sistema v javnem sektorju, dodaja predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. "Slej ko prej bo potreben dialog, dogovor."
Tudi predsednik SD-ja Dejan Židan je prepričan, da so sindikati javnega sektorja upravičeno vznemirjeni, ker je vlada zdravnikom in direktorjem javnih zavodov povišala plače. A opozarja, da sindikalnih zahtev ni mogoče uresničiti kar tako. "Torej, če se dogovorimo za cilj in pot, na kakšen način se pogajamo, bomo v tej sestavi vlade že dosti naredili. Sam pogajalski proces bo pa trajal kar nekaj let. Ker to, kar je bilo zdaj pokvarjeno, je nemogoče z nekim hitrim ukrepom popraviti. Država v tem trenutku za to v celoti nima denarja."

Kajti če govorimo o zahtevah, vrednih milijardo, potem je ta trenutek dogovor nesprejemljiv. Tudi sam ga odločno zavračam. Morda ne bom sedel v prihodnji vladi, bom pa živel v Sloveniji in zato želim, da bo ta dogovor tak, da bo dober za državo.

Minister Koprivnikar
Sindikati pred stavko
V pričakovanju štirih stavk v javnem sektorju
Vladno pogajalsko skupino bo vodil Koprivnikar