V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so zaradi nestrinjanja z načinom razreševanja krize v državi za november napovedali demonstracije. Foto: EPA
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so zaradi nestrinjanja z načinom razreševanja krize v državi za november napovedali demonstracije. Foto: EPA

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja so se sicer soglasno odločili za organizacijo protestnega shoda, medtem ko se v nekaterih sindikatih o udeležbi še odločajo, je povedal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj. Prav tako pa se o udeležbi odločajo tudi nekatere interesne skupine, kot so študentje in upokojenci.

Med tistimi, ki se o podpori še niso odločili, je tudi sindikat Pergam, ki se bo o morebitnem sodelovanju na demonstracijah odločil na seji predsedstva na začetku novembra. Predsednik Pergama Janez Posedi upa na uspešna pogajanja o pokojninski reformi in reformi trga dela.

Na drugi strani pa v Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije niso prepričani, da bodo napovedane demonstracije dovolj, zato razmišljajo celo o splošni stavki. "Morda bi morali iti v splošno stavko in ustaviti slovenski javni in zasebni sektor na delovni dan, ne pa v soboto," je dejal predsednik konfederacije Peter Majcen.

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja se sicer po besedah Štruklja še niso pogovarjali o splošni stavki.

Študenti bodo protestirali, upokojenci verjetno tudi
So pa iz Študentske organizacije Slovenije sporočili, da podpirajo napovedane proteste. "Študentska organizacija Slovenije se je za udeležbo na protestih odločila zaradi škodljivih in enostranskih ukrepov vlade, ki jih predlaga vlada in ki močno poslabšujejo socialni položaj mladih. Predvsem pa smo se tako odločili zato, ker vlada daje drugim družbenim skupinam prednost pred mladimi, ki smo najranljivejši v trenutni krizi," so poudarili.

V zvezi društev upokojencev se še niso odločili, a "verjetno" se bodo protestov udeležili. Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je pojasnila, da se upravni odbor zveze o tem, ali sodelovati na protestih ali ne, odloča na dopisni seji. Njihova odločitev bo po njenih besedah znana v petek ali v ponedeljek.