Pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so že napovedali demonstracije. Foto: BoBo
Pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so že napovedali demonstracije. Foto: BoBo
Množične demonstracije bodo 17. novembra

Na sestanku naj bi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport predstavnikom sindikatov Pergam, ZSSS-ja in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja predstavil idejo krizne koordinacije.

Pet pred dvanajsto, ministra pa ni
Sindikati pa so že pred sestankom sporočili, da se bodo vabilu odzvali, ker verjamejo v kulturo dialoga, a ostajajo pri stališču, da je "socialni dialog nekaj povsem drugega kot krizna politika izvršenih dejstev, v katero nas skušajo potisniti".

Tega stališča pa ministru Turku niso mogli predstaviti tudi v živo na sestanku, saj je v tem času minister v Državnem zboru predstavljal novelo zakona o visokem šolstvu, kar je sindikatom sporočila šele služba ministrstva za odnose z javnostjo. Predstavniki sindikatov se zato sprašujejo, ali to "pomeni, da je tudi krizno koordiniranje postalo žrtev krize?"

Turk: Za odsotnost kriva "višja sila"
Minister Žiga Turk je obžaloval, da se sestanka ni mogel udeležiti, saj se je razprava v državnem zboru glede zakona o visokem šolstvu nepričakovano zavlekla. Turk je tako dejal, da je za njegovo odsotnost kriva "višja sila," saj je "parlament nadrejen ministru." Obenem je dejal še, da iščejo termin za novo srečanje, saj zanj na obeh straneh obstaja volja.

Sindikati se že pripravljajo na množične demonstracije, ki naj bi bile 17. novembra. Odločitev sicer še ni dokončna, saj se vodje sindikatov o demonstracijah še usklajujejo, nekateri sindikati pa govorijo celo o splošni stavki.

Sindikati še poudarjajo, da poleg tega, da vztrajajo pri socialnem dialogu, ne nameravajo sprejeti vloge grešnega kozla za zastali socialni dialog za pripravo socialnega sporazuma 2012-2016.

Minister Turk je napovedal, da bo sindikatom predstavil "vsebino in cilje kriznih koordinacij in njihovo relacijo do drugih platform za pogovore, predvsem s socialnim dialogom". Na prvo takšno koordinacijo so prišli le rektorji štirih univerz, sindikatov pa ni bilo.

Množične demonstracije bodo 17. novembra