Milijoni se še kar stekajo v banke, oni pa bi zmanjševali izdatke za socialno državo, opozarja Dušan Semolič, predsednik ZSSS-ja. Foto: BoBo
Milijoni se še kar stekajo v banke, oni pa bi zmanjševali izdatke za socialno državo, opozarja Dušan Semolič, predsednik ZSSS-ja. Foto: BoBo
Brdo pri Kranju, ESS
Na ESS-ju so socialni partnerji iskali pot do novega socialnega sporazuma. Foto: BoBo

ZSSS bo skupaj z drugimi evropskimi sindikati v sredo, ki so jo poimenovali "evropski dan akcije", vlade držav člani Evropske unije pozval, da med svoje prednostne naloge uvrstijo zaposlovanje in socialno pravičnost.

Poziv Janši: Upoštevajte predloge sindikatov
Po izredni konferenci v sredo se bodo člani ZSSS-ja odpravili pred poslopje vlade in "predsedniku vlade Janezu Janši posredovali sporočilo, naj na zasedanju Evropskega sveta 1. in 2. marca skuša zagovarjati predloge evropskih sindikatov", je dejal izvršni sekretar sindikata Pavle Vrhovec.

Strogo varčevanje ni rešitev
Sindikati so zaskrbljeni, saj naj bi Evropski svet sprejel novo mednarodno pogodbo, ki bo v pogodbo EU-ja zasidrala stroge varčevalne ukrepe in proračunsko disciplino, je pojasnil Vrhovec. Sindikati so prepričani, da takšna politika iskanja poti iz krize ni prava. Dušan Semolič, predsednik ZSSS-ja, je dejal, da ravnanje Evropske komisije, OECD-ja in drugih institucij samo poglablja revščino v večini evropskih držav. Opozoril je, da se "milijoni še naprej stekajo v banke, po drugi strani pa želijo zmanjšati izdatke za socialno državo".

Evropska konfederacija sindikatov je sredo, 29. februarja 2012, razglasila za evropski dan akcije. Na ta dan bodo sindikati po državah članicah EU-ja pripravili aktivnosti pred zasedanjem Evropskega sveta.

O stališčih socialnih partnerjev, ki iščejo pot iz krize, je bilo govora tudi v današnjem Studiu ob 17-ih na prvem programu Radia Slovenija. Kaj bodo prinesle reforme, ki so bile rdeča nit oživitve socialnega dialoga na Brdu pri Kranju? Kratkoročno nič dobrega, dolgoročno pa bomo videli. Državna malha je prazna ...
... brez zmanjševanja stroškov države ne bo šlo, prav tako ne brez kompromisov. A sindikati opozarjajo, da imajo tudi kompromisi svoje meje, in svarijo pred takšnimi reformami, ki bi bile le na račun najšibkejših. Socialni partnerji so povedali svoje, v Studiu ob 17-ih pa so zbrali njihova osrednja sporočila.

Evropska konfederacija sindikatov je pripravila alternativne predloge za izhod iz krize, med njimi predlog za uvedbo davka na finančne transakcije in predlog ustanovitve evropske bonitetne hiše.