Štrukelj od vlade zahteva, naj zakon umakne. Foto: BoBo
Štrukelj od vlade zahteva, naj zakon umakne. Foto: BoBo
Zaposlovanje v javnem sektorju bo obstalo?

"Ob razumevanju namena vlade, da zajezi zaposlovanje v javnem sektorju, je splošna ugotovitev, da bodo v predlogu zakona navedene izjeme praktično izničile sam namen zakona," je pojasnil vodja pogajalske skupine dela sindikatov Dušan Miščevič.
Sindikati ocenjujejo, da zakon ne bo dosegel svojega namena in vladi predlagajo njegov umik. Pretirana zaskrbljenost zaradi sprejema intervencijskega zakona po Miščevičevih besedah ni potrebna, ker so trdno prepričani, da bo morala vlada, če bo želela zagotoviti izvajanje delovnih nalog v javnem sektorju, imeti izvajalce.

Sicer pa se bo morala odločiti za krčenje pravic državljanov do javnih storitev, ali pa bo morala predpisati, česa ni treba opravljati, je pojasnil Miščevič. Kot je dodal, je tudi to ena vrsta racionalizacije.

Štrukelj: Bolje da zakon umaknejo
V konfederaciji sindikatov javnega sektorja so danes vlado prav tako pozvali, naj predlog novele zakona umakne. Vodja konfederacije Branimir Štrukelj je povedal, da bo zakon s prepovedjo zaposlovanja prinesel več škode kot koristi in povzročal dodatne težave, ne bo pa umiril naraščanja zaposlovanja v javnem sektorju, saj so razlogi za ta pojav specifični.

Ker zakon predvideva cel kup izjem, kako je do zaposlitve v javnem sektorju kljub vsemu mogoče priti, bo to po njegovi oceni povzročalo neenakosti. Dodaja, da je bolje, da ga umaknejo. V nasprotnem primeru bo Štrukelj kot državni svetnik poskušal državni svet prepričati, da izglasujejo veto na zakon.

Zaposlovanje v javnem sektorju bo obstalo?