Slovesnost poteka vsako leta že od leta 1992 dalje. Foto: EPA
Slovesnost poteka vsako leta že od leta 1992 dalje. Foto: EPA
Slovesnost pod Vršičem

Pod Vršičem je namreč potekala tradicionalna slovesnost v spomin na več sto ujetih ruskih vojakov, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Kot je med drugim še dejala slavnostna govornica Širca, veličino narodov spoznamo prav skozi moč njihovega spomina. Vsakoletno srečanje ob kapelici pa je po njenih besedah tudi klic k dialogu. Medtem ko si vojni ujetniki, ki so gradili cesto čez Vršič, niso mogli predstavljati današnjega sodelovanja med državama, kaj šele, da bo v Rusiji svojo pot nekoč začela ladja z imenom Triglav, pa moramo v sodobnem svetu, tako Širca, v lastnih različnostih ostati prijatelji.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, v Slovenijo pa je prispela tudi ruska delegacija, ki jo že peto leto zapored vodi podpredsednica Dume Ljubov Sliska. Ta se je zahvalila krajanom, nevladnim organizacijam in državi za skrb pri ohranjanju kapelice ter poudarila sodelovanje med državama.

Delegaciji so se pridružili tudi predstavniki zgornjega doma ruskega parlamenta, ruski umetniki ter delegaciji vojaške garde in Ruske pravoslavne cerkve.

Zbrane je nagovoril tudi pesnik Tone Pavček, ki je član društva Slovenija-Rusija. Govorom je sledilo polaganje vence obeh delegacij ter maša, nato pa še družabno srečanje v Kranjski Gori.

Spremljevalne prireditve so se začele že v petek na Trnovem pri Novi Gorici z nastopom ruskih gardistov. Tradicionalna slovesnost v spomin na ruske vojake na državni ravni poteka vsako leto od leta 1992.

Slovesnost pod Vršičem